StoryEditorOCM
Svijetaktivisti iza brave

Privođenja uoči Međunarodne automobilske izložbe u Bavarskoj: i demokratska Njemačka poznaje preventivni pritvor

Piše hina
2. rujna 2023. - 18:10

Bavarske vlasti su preventivno privele veći broj pripadnika pokreta Posljednja generacija zbog straha da i mogli ometati otvorenje Međunarodne automobilske izložbe (IAA) koja se otvara u utorak u Muenchenu, javlja tjednik Spiegel u subotu.

Prema informacijama pokreta Posljednja generacija, od petka je 27 pripadnika pokreta u pritvoru pri čemu je za dvije aktivistice određen pritvor od 30 dana, a za ostale bi pritvor trebao trajati do kraja sljedećeg tjedna.

U pozadini povećanog broja pritvorenih pripadnika Posljednje generacije su povećane sigurnosne mjere uoči otvaranja IAA-a u utorak.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann je rekao kako su "mirni prosvjednici" dobrodošli u Muenchen, ali da će vlasti reagirati odlučno prema nasilnicima.

"Mi nećemo tolerirati kaznena djela. Tko nad drugima vrši prisilu, uništava imovinu ili je nasilan prema drugima, mora računati s odlučnim djelovanjem policije", rekao je Herrmann.

Pripadnici pokreta Posljednja generacija, koji lijepljenjem za asfalt i zaustavljanjem prometa prosvjeduju protiv klimatskih promjena, u Bavarskoj su pod istragom zbog sumnje u formiranje kriminalne organizacije.

Tzv. preventivni pritvor, koji se primjenjuje u slučaju kada vlasti zaključe da postoji konkretna opasnost od kršenja javnog reda i mira, na snazi je i u drugim njemačkim saveznim pokrajinama, ali je on jedino u Bavarskoj moguć u trajanju do 30 dana.

IAA se do 2021. održavala u Frankfurtu kada je preseljena u Muenchen. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:01