StoryEditorOCM
SvijetMALE ŠANSE

Prijetnje nuklearnim naoružanjem su mahanje praznom puškom i čisto zastrašivanje! Pitanje je koliko toga uopće može poletjeti i dokle s obzirom na proturaketni štit iznad Europe

1. ožujka 2022. - 16:03

Samo na Putinov spomen nuklearnog naoružanja svima su nam se počeli vrtjeti crni scenariji po glavama, a mnogi su počeli googlati o kalijevom jodu dok su neki čak pokupovali tablete joda u ljekarnama.

Nije za čuditi se, narod se boji. Međutim, dr. sc. Tonči Tadić sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković apelira da se ne zastrašuje narod jer se ne treba bojati atomske bombe.

image
AFP

-Šanse da Rusija lansira atomsku bombu su vrlo male i pitanje je koliko će izdržati ruski zapovjedni lanac i tko će prvi otkazati poslušnost. Ruski sustav opažanja lansiranja projektila je potpuno zastario. Broj satelita je smanjen na četvrtinu.

Od nekadašnjeg moćnog arsenala ostala je polovica a i tu polovicu pola treba raspremiti, rekao je Tadić misleći na to da on ono u sebi ima tricij, koji ima poluraspad 12 godina i svakih 12 godina se arsenal mora zanavljati.

image
Kcna Via Kns/AFP

-Pitanje je koliko toga može poletjeti i dokle će letjeti s obzirom na proturaketni štit iznad Europe. Prijetnje nuklearnim naoružanjem su mahanje praznom puškom, koje smanjuju kredibilitet Rusije, kazao je Tadić.

Inače, koncept proturaketnog štita započeo je bivši predsjednik SAD-a Ronald Reagan, ubrzala ga je administracija Georgea W. Busha, a predsjednik Barack Obama u rujnu 2009. godine objavio je da odustaje od Bushevog plana postavljanja proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, te najavio razvoj fleksibilnijeg raketnog obrambenog sustava u Europi.

Raketni štit djeluje tako da radarski sustavi kada uoče prijetnju, iz baza na istoku Europe ispaljuju protubalističku raketu koja u letu pogađa cilj i uništava prijetnju.

Tadić naglašava da je spominjanje nuklearnog oružja i stanja pripravnosti u istoj rečenici čisto zastrašivanje za koje i sam Putin zna da izaziva samo provokaciju druge strane.

image
Konstantin Mihalchevskiy/AFP

-Onaj tko poteže za nuklearnim oružjem dokazuje da mu slabo ide, kazao je Tadić koji je otkrio svoja predviđanja oko trajanja rata. Tvrdi da će napadi sigurno trajati mjesecima.

-Rat će na Rusiju utjecati teško, na Ukrajinu i izbjeglice jako teško, a na Europu ne baš previše. Zašto netko poput Putina koji ima na dlanu diplomatsko rješenje, poseže za ratom koji ne može dobiti. Nije mi jasno, poručio je Tadić. Uvjeren je da će Rusija iz rata izaći kao gubitnik.

Načelnik glavnog strožera Prusije Helmuth von Moltke  rekao je 'Šarlatani se bave oružjem i taktikom a profesionalci logistikom'. A ako želiš dugotrajan rat moraš imati i logistiku i gospodarstvo. Ruski standard je pola hrvatskog, a BDP im je slabiji i od talijanskog još i prije sankcija. Ruski rubalj će uskoro vrijediti manje od wc papira- zaključio je Tonči Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:30