StoryEditorOCM
Svijetje li montaža?

Prije masakra, supruga Hamasova lidera sklonila je i skupocjenu torbu?; Izraelci: ‘Stanovnici Gaze nemaju ni za hranu!‘

Piše Petar Čikeš
23. listopada 2024. - 12:50

Ubrzo nakon likvidacije Hamasova lidera Yahye Sinwara, Avichay Adraee, dužnosnik Izraelskog ministarstva obrane, objavio je na društvenoj mreži X video na kojem se vidi supruga pokojnog Sinwara dok bježi kroz jedan od tunela, držeći u ruci skupocjenu Hermes Birkin torbu čija vrijednost iznosi 32.000 američkih dolara. Video je, kaže se, nastao u noći od 6. na 7. listopada prošle godine; netom prije no što će Hamas izvršiti svoj krvavi pohod na izraelske kibuce. 

Trijumfalistički zaključak izraelske strane je bio nedvosmislen: Sinwar je znao da će Hamasov napad na Izrael izazvati brutalnu reakciju IDF-a pa je svoju obitelj na vrijeme evakuirao, dok je obične stanovnike Gaze prepustio njihovoj sudbini.

- Je li Sinwarova supruga ušla u tunel s njim 6. listopada noseći Birkin torbu za koju se procjenjuje da košta oko 32.000 dolara? Dok stanovnici Gaze nemaju novca za hranu, vidimo mnoge primjere posebne ljubavi Yahye Sinwara i njegove žene prema novcu - stoji u objavi Avichaya Adraeea na arapskom jeziku na društvenoj mreži X.

Medijska diskreditacija preminulog vođe Hamasa dio je istog službenog narativa po kojem stanovnici Gaze nisu žrtve izraelske politike već taoci terorističke organizacije Hamas koja uspješnije terorizira Palestince u Gazi no svoje arhineprijatelje Izraelce.

Otkako su došli na vlast 2006. godine u Gazi pripadnici Hamasa svoje političke protivnike među Palestincima su likvidirali i od tada vladaju nad dva milijuna Palestinaca koji su stiješnjeni na malom prostoru između Izraela i Egipta.Također, Hamas je morao znati da će napad koji je uzeo najviše židovskih žrtava nakon holokausta prouzrokovati odmazdu.

Ako nije montaža, priča o Hermes Birkin torbi Sinwarove supruge nije ništa neviđeno među palestinskim prvacima.

Pokojni Jasser Arafat, vođa Fataha koji je danas na vlasti u Zapadnoj obali, svojoj obitelji je priskrbio pozamašno bogatstvo raspodijeljeno po brojnim bankovnim računima u Švicarskoj. Posebni afinitet prema luksuzu pokazivala je njegova supruga Suha. Milijuni namijenjeni palestinskoj samoupravi stizali su na njen bankovni račun što joj je omogućilo ekstravagantni način života u francuskoj prijestolnici.

Zato nije nezamislivo da ispod siromašnih Palestinaca kroz tunele prolaze obitelji njihovih navodnih zaštitnika, u rukama držeći torbu kojoj je tadašnji direktor Hermesa, Jean-Louis Dumas dao naziv po britanskoj glumici Jane Birkin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 12:50