StoryEditorOCM
Svijetkaos u rusiji

LIVEUkrajinci potpuno zbunjeni zbivanjima u Rusiji; Putin: ‘Jednu stvar nikada ne opraštam, a to je - izdaja!‘

Piše Vijesti SD, Hina, JL
25. lipnja 2023. - 13:32

Ključni događaji:

- Putin se pojavio na državnoj televiziji, govorio o nastavku ‘specijalne vojne operacije‘

- Analitičari: Zapad ne želi građanski rat u nuklearnoj sili

- Ne zna se gdje je danas Jevgenij Prigožin

- Analitičari: Putinova pozicija je sada oslabljena

- SAD su imale obavještajne podatke o Prigožinovim planovima

- Kremlj: Vođa Wagnera preselit će se u Bjelorusiju

- Prigožin potvrdio da vraća borce Wagnera u svoje baze

- Peskov: Pobuna Wagnerovaca nije imala utjecaj na rusku operaciju u Ukrajini


 

20:25 ‘Stvari se kreću u dobrom smjeru. Ukrajina će pobijediti‘

Ukrajinski ministar obrane, Oleksij Reznikov, rekao je kako su ruske vlasti "slabe" i da se "stvari kreću u dobrom smjeru". On je s američkim kolegom Lloydom Austinom razgovarao o ukrajinskoj protuofenzivi i daljnjim koracima za jačanje ukrajinskih oružanih snaga.

- Slažemo se oko toga da su ruske vlasti slabe i da je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine najbolji izbor za Kremlj. Rusiji bi bilo bolje da sama rješava svoje probleme. Stvari se kreću u dobrom smjeru. Ukrajina će pobijediti - napisao je Reznikov na Twitteru.

18:42 Ruska državna televizija: ‘Mi smo ujedinjena nacija‘

Novinar Dmitrij Kiseljov u svojoj je emisiji na ruskoj državnoj televiziji ustvrdio da brzo rješavanje pobune Wagner grupe pokazuje da je Rusija ujedinjena nacija.

Kiseljov je također pustio arhivski snimak Vladimira Putina u kojem govori da ‘može oprostiti mnoge stvari, ali ne i izdaju‘.

Jučerašnji marš Jevgenija Prigožina na Moskvu i dalje je tema broj jedan svjetskih medija, a i dalje traju nagađanja o tome kako će Putin reagirati na pobunu.

17:40 SAD su imale obavještajne podatke o tome da Prigožin priprema puč

Američke obavještajne agencije prikupile su informacije o tome da je Jevgenij Prigožin planirao izazvati visoke vojne čelnike u Rusiji, objavili su NBC i Sky News.

Agencije su pratile kako Wagnerova plaćenička skupina gomila snage i oružje, a otkrile su i druge naznake toga da je Prigožin bio spreman poduzeti korak prema puču, rekao je izvor.

Američke obavještajne agencije o tome su prošli tjedan obavijestile čelnike Kongresa.

Ovu informaciju također su prenijeli The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times i CNN.

image
prig prig

16:50 Promet južno od Moskve još uvijek se odvija uz prepreke

Dan nakon završetka napredovanja motoriziranih postrojbi ruske plaćeničke skupine Wagner prema Moskvi iz Rostova na Donu, Crveni trg u nedjelju ostaje zatvoren za javnost, a promet na autocesti južno od glavnog grada još uvijek se odvija uz prepreke.

Prepreke postoje u moskovskoj regiji i regiji Tula južno od prijestolnice, napisala je u nedjelju na Telegramu državna uprava za nadzor cesta Avtodor. U drugim regijama ograničenja su u međuvremenu ukinuta, tvrde vlasti, a cestovni promet odvija se nesmetano.

Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnog ruskog grada Rostova na Donu prema Moskvi. Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama te su ih oštetile na nekim mjestima.

No pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

Plaćenici skupine Wagner nastavljaju s povlačenjem nakon odluke o prekidu napredovanja prema Moskvi, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov u Lipecku, otprilike 400 kilometara južno od ruske prijestolnice. On je na Telegramu napisao da su postrojbe Wagnera napustile njegovu regiju.

Južnije u Voronježu povlačenje se nastavlja, rekao je regionalni guverner Aleksandar Gusev.

“Stvari se odvijaju kako je zamišljeno. Nakon što se situacija konačno razjasni, ukinut ćemo sva ograničenja koja su uvedena”, izvijestio je na Telegramu.

Najmanje 13 ruskih vojnika ubijeno je u pobuni plaćenika Wagnera, uključujući nekoliko pilota, prema proruskim vojnim blogerima. Možda ih je poginulo i više od 20, izvijestili su neovisni komentatori u nedjelju. Wagner je srušio šest helikoptera i izviđački zrakoplov. Ruske vlasti nisu komentirale te navode.

Jevgenij Prigožin u subotu je dao kontradiktorne informacije o sukobima s ruskim zrakoplovstvom. Primjerice, prvo je obznanio obaranje helikoptera, ali kad je kasnije odustao od pobune, izjavio je da je završila bez krvoprolića.

16:01 Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: Ono što se dogodilo nema nikakvog smisla

- Ono što se dogodilo u Rusiji nema nikakvog smisla, rekao je Yuriy Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane za Sky News.

Dodaje da je bizarno što su se Wagnerovi pobunjenici uspjeli toliko približiti Moskvi prije nego što se "ništa nije dogodilo". Kaže da o jučerašnjem događaju ima više pitanja nego odgovora.

Istaknuo je da su za Ukrajince svi sudionici jučerašnje šarade teroristi i ratni zločinci, a oružanu pobunu nazvao je borbom različitih frakcija terorističkog režima.

15:55 Američki državni tajnik komentirao situaciju u Rusiji

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da nije bilo promjena u nuklearnom stavu SAD-a nakon oružane pobune u Rusiji te da Joe Biden nije pokušao stupiti u kontakt s Putinom.

Za NBC je rekao da je prerano prognozirati što budućnost nosi Wagnerovim plaćenicima, ali smatra da još nismo vidjeli završni čin ruskih previranja.

Blinken je rekao da Amerika ostaje nepodijeljena u nastojanju da podrži Ukrajinu te da bi ukrajinska vojna strategija, koja je trenutno usmjerena na protuofenzivu, mogla trajati tjednima ili mjesecima.

14:50 Putinov govor na državnoj televiziji snimljen je prije pobune

Čini se da je snimka Vladimira Putina koja je danas emitirana na ruskoj državnoj televiziji, i u kojoj je ponovio da je predan "specijalnoj vojnoj operaciji", snimljena prije nego što su Wagnerovi plaćenici zauzeli Rostov na Donu.

- Osjećamo se samopouzdano i u poziciji smo realizirati sve planove i zadatke pred nama. To se odnosi na obranu zemlje, posebne vojne operacije, na cjelokupno gospodarstvo i njegova pojedinačna područja, rekao je Putin.

Dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubinom kaže da je intervju snimljen nakon sastanka s maturantima vojne škole pa je sve izgovoreno zapravo referenca na događaj održan u srijedu.

U dnevnom briefingu Ministarstvo obrane također nije spominjalo ništa o Wagnerovim akcijama kao niti o vođi pobune Jevgeniju Prigožinu.

Putin je u intervjuu upitan koliko vremena posvećuje "specijalnoj vojnoj operaciji", na što je odgovorio da svaki dan počinje i završava njome jer je ona najvažnija.

14:25 Moskva: Kina podržala Putina

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Kina izrazila podršku trenutnom ruskom vodstvu, dok Putin pokušava stabilizirati zemlju nakon prekida pobune Wagnerovih plaćenika.

Kako prenosi Reuters, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko prisustvovao je sastanku s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom u Pekingu gdje su razgovarali o "međunarodnim" pitanjima.

14:17 Oglasio se bivši ruski premijer

Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer, kaže da je Wagnerova pobuna označila početak kraja za Vladimira Putina.

Kasjanov je na funkciji premijera bio od 2000. do 2004. godine, u međuvremenu je postao glasni Putinov kritičar za kojeg tvrdi da je trenutno u velikim problemima.

Za BBC je komentirao da bi Prigožin nakon putovanja u Bjelorusiju trebao produžiti do Afrike i boraviti negdje u džungli jer mu Putin nedavne događaje neće tek tako oprostiti.

Smatra da će Prigožinov život sad biti pod velikim upitnikom.

13:35 Putin se pojavio na državnoj televiziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin se pojavio na državnoj televiziji kako bi ponovio da je predan ‘specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

U svom je televizijskom pojavljivanju Putin dao potporu ruskim dužnosnicima obrane i vrhu vojske. Rekao je da je u stalnom kontaktu s dužnosnicima ministarstva obrane te da je uvjeren u realizaciju svih planova vezanih uz ‘specijalnu vojnu operaciju‘.

To je njegovo prvo pojavljivanje na televiziji nakon što je jučer oružana pobuna prijetila svrgavanjem njegova režima.

Govorio je o svojoj predanosti ratu u Ukrajini, nazvavši ‘specijalnu vojnu operaciju‘ svojim glavnim prioritetom.

- Ovime započinjem i završavam svoj dan, rekao je Putin, prenosi Reuters.

11:39 Analitičari: Putinova pozicija je sada oslabljena

Analitičari pokušavaju objasniti burne događaje u Rusiji koji su se dogodili tijekom proteklog dana, a kažu da je ovo bio najveći izazov za ruskog predsjednika Vladimira Putina u više od dva desetljeća njegove vlasti.

Mnoga su pitanja neodgovorena, poput onoga hoće li se Jevgeniju Prigožinu u egzilu pridružiti neka od Wagnerovih trupa te kakvu će on ulogu ondje imati.

No rizik za Putina je taj da ga svi vide kao slabog, kažu analitičari.

- Putina je ova afera zauvijek umanjila, rekao je bivši američki veleposlanik u Ukrajini John Herbst za CNN.

Dodaje da je mogući motiv za Prigožinovu pobunu bio zahtjev ruskog ministarstva obrane, koji je Putin podržao, da privatne vojske potpišu ugovore s njim do 1. srpnja. Prigožin je to odbio učiniti.

- Lako je moguće da je napao sada jer je taj rok vidio kao opasnost za kontrolu nad svojim trupama, napisao je Herbst u članku za Atlantic Council.

Ukrajinci su se nadali da će ruske unutarnje borbe stvoriti priliku da njihova vojska vrati teritorij kojeg su zauzele ruske snage.

- Ovi događaji su bili velika utjeha za ukrajinsku vladu i vojsku, kaže Ben Barry, viši suradnik za kopneno ratovanje pri Međunarodnom institutu za strateške studije. Dodao je i da je čak i nakon ovog dogovora Putinova pozicija oslabljena.

11:23 Bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske: Prigožin sada može napasti Ukrajinu iz Bjelorusije, u opasnosti je čak i Kijev

Ukrajinski čelnici moraju se čuvati od mogućeg napada predvođenog Jevgenijem Prigožinom koji bi krenuo na Kijev iz Bjelorusije, rekao je britanski general Lord Richard Dannatt za Sky News.

"Činjenica da je otišao u Bjelorusiju zabrinjava", rekao je bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske.

Ako je "zadržao učinkovitu borbenu snagu oko sebe, onda ponovno predstavlja prijetnju ukrajinskom krilu najbližem Kijevu", gdje je rat i počeo, rekao je.

Lord Dannatt je rekao da je "sasvim moguće" da bi Rusija mogla upotrijebiti Wagner da ponovno pokuša zauzeti Kijev.
"Naknadni udari jučerašnjeg potresa odjekivat će još neko vrijeme." Ovaj britanski časnik tvrdi da nije bilo neposrednih "pobjednika" iz "jučerašnjeg fijaska", rekao je, ali i upozorio. "Putin je definitivno znatno oslabio. Ruska vojska... očito je u rasulu", rekao je Lord Dannatt.

10:31 Ruski Rostov na Donu miran nakon Prigožinovog odlaska

Situacija oko stožera ruskog Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu mirna je i ulični promet se nastavio, objavila je u nedjelju državna novinska agencija RIA nakon što su Jevgenij Prigožin i njegovi plaćenici napustili grad.

U videu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, za koji kažu da je snimljen u gradu Rostov-na-Donu, čovjek je čistio ulicu, a automobili su se kretali drugom ulicom.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Kasno u subotu, Prigožin, šef ruske skupine plaćenika Wagner, viđen je kako napušta okružni vojni stožer u Rostovu na Donu nakon što je zaustavio pobunu svojih snaga protiv ruskog vojnog establišmenta.

07:55 Civili slavili Wagnerove trupe

Video snimka s Twittera, koju je potvrdio i BBC, pokazuje kako su civli slavili Wagnerove trupe dok su se povlačile. Nije to nužno znak da ti ljudi ne podržavaju Vladimira Putina, no svejedno nije ohrabrujuće za njega.

Na snimci se čuje i kako jedan od Wagnerovih boraca puca u zrak.

07:16 Institut za proučavanje rata objavio analizu jučerašnje pobune

Kremlju je bilo teško sastaviti koherentan odgovor na Wagnerovu pobunu, javlja Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi sukoba.

Ruske vlasti su mobilizirale rusku nacionalnu policiju, no ISW nije primijetio nikakva izvješća ili snimke koje sugeriraju da su se jedinice Rosgvardije u bilo kojem trenutku sukobile s Wagnerom. Primjetno je da se Rosgvardija nije angažirala iako je Wagner zauzeo kritična vojna sredstva u Rostovu na Donu i uništio ruske vojne zrakoplove.

Unutarnji sigurnosni organi Kremlja nisu uspjeli odgovoriti na nezavisne vojne snage koje su zauzele sjedište južne vojne oblasti i napredovale prema Moskvi, a Wagner bi vjerojatno mogao doći do predgrađa Moskve da im je Prigožin to naredio, stoji u analizi ISW-a.

Kaže se i da je uloga bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zaustavljanju vojnog apredovanja Wagnera prema Moskvi ponižavajuća za Putina te da je Lukašenku to vjerojatno osiguralo neke druge koristi.

Njegovi pregovori s Prigožinom vjerojatno znače da on ima neki utjecaj na njega koji bi mogao iskoristiti za deeskalaciju situacije.

Lukašenko bi to mogao iskoristiti kako bi unaprijedio svoje ciljeve, kao što je sprječavanje Putina da upotrijebi bjeloruske snage u Ukrajini.

07:01 Ograničenja na autocestama blizu Moskve

Iako se ranije izvještavalo da su ograničenja na cestama ukinuta u Rostovu i Lipecku, sada ruska državna agencija TASS javlja da ograničenja na autocestama ostaju na snazi sjevernije u regijama Moskve i Tule.

06:56 Čečenski vođa: ‘Prigožinova arogancija je opasna‘

Dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Putina oštro je osudio aroganciju vođe pobune Jevgenija Prigožina, rekavši da bi to moglo dovesti do opasnih posljedica.

Objavljujući na Telegramu nakn što se Wagner povukao, čečenski čelnik Ramzan Kadirov ustvrdio je da je Prigožin djelovao iz bijesa zbog niza neuspješnih poslovnih dogovora.

Kadirov je rekao da je ranije čak savjetovao Prigožinu da ostavi sva svoja pitanja po strani.

- Razgovarao sam s Prigožinom, pozivajući ga da ostavi svoje poslovne ambicije i ne miješa ih s pitanjima od nacionalne važnosti. Mislio sam da me čuo ali pokazalo se da je taj bijes u njemu samo rastao sve ovo vrijeme, kaže Kadirov, koji je pozvao sve plaćenike da budu ‘trijezni‘ u svojim odlukama, inače bi moglo doći do katastrofalnih rezultata.

06:48 Geraščenko: ‘Bit će nastavka...‘

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je na Twitteru objavio svoje procjene jučerašnje pobune u Rusiji i uloge bjeloruskog predsjednika u svemu.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Po mojim procjenama, Putinov rejting u Rusiji je u 24 sata Prigožinovog ‘državnog udara‘ pao ispod 30%. Krvavi ubojica se pretvorio u šepavu patku, njegov macho imidž je srušen u Rusiji i u inozemstvu.

Izgleda kao da je Rusija danas imala dva predsjednika - onog pravog, odlučnog, sposobnog ubojicu, i onog starog, koji se sakrio od straha duboko u svom bunkeru i poslao krvavog suučesnika Lukašenka na pregovore.

Zašto je Lukašenko postao posrednik u pregovorima s Prigožinom? Mislim da je odgovor jednostavan. Wagnerovi konvoji su bili samo nekoliko sati udaljeni od Moskve. Da su zauzeli glavni grad, preuzeli bi kontrolu nad vladinim zgradama, uključujući i Kremlj. To bi dovelo do sloma Putinova režima, a to bi izazvalo i slom Lukašenkova režima. Zato je jedan pohrlio spasiti drugoga.

Što će se sljedeće dogoditi?

1. Nitko zapravo ne zna točno kakav je dogovor postignut u pregovorima s Prigožinom. Činjenica je da se konvoj Wagnera zaustavio i udaljio 200km od Moskve te da su Prigožinove snage napustile južne vojne regije u Rostovu.

2. Puno toga će ovisiti o tome hoće li Putin poštivati svoj dio dogovora, uključujući i ostavku Šojgua i Gerasimova, pod pretpostavkom da se to spominje u dogovoru.

Jedno je jasno: bit će nekakvog nastavka, napisao je Geraščenko.

06:29 Gradonačelnik Moskve: Ponedjeljak će ostati neradni dan unatoč kraju pobune

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da će ponedjeljak ostati neradni dan za stanovnike ruske prijestolnice, iako je oružani obračun na glavnoj cesti prema gradu okončan.

U ranim jutarnjim satima subotnje pobune ruske plaćeničke vojske Wagner, Sobjanin je proglasio ponedjeljak slobodnim danom za većinu ljudi u Moskvi iz sigurnosnih razloga i zamolio ih da ostanu kod kuće.

Odluka je donesena dok su Wagnerove snage napredovale u konvoju prema Moskvi u misiji svrgavanja ruskog vojnog vodstva.

U gradu su postavljeni kontrolni punktovi i zatvorene ceste.

Pobuna je bila dramatična, ali je kratko trajala, a Prigožin se povukao nakon što je postigao dogovor s Kremljom prema kojem se preselio u Bjelorusiju u zamjenu za to da Moskva odustane od njegova kaznenog progona.

06:18 Ukinuta sva ograničenja na cestama

Ruski državni mediji javljaju da su na cestama ukinuta sva ograničenja nakon što su Wagnerove snage napustile južni grad Rostov na Donu.

Ruske su vlasti jučer, u pokušaju da zaustave marš Wagnerovih boraca, zatvorile ceste kojima su se oni probijali sjeverno do Moskve. Sada TASS javlja da su sva ograničenja ukinuta na cestama u Rostovu, Lipecku i drugim regijama.

06:15 Guverner Rostova je potvrdio da je Wagnerov konvoj napustio grad

Konvoj Wagnerovih boraca napustio je Rostov na Donu i krenuo prema svojim terenskim kampovima, rekao je Vasilij Golubev na Telegramu.

- Zahvalan sam svima koji su u ovim izvanrednim uvjetima osigurali nesmetan rad sustava za održavanje života u gradu i cijeloj Rostovskoj oblasti.

06:14 Ljudi navijali za Prigožina i njegove trupe dok su napuštali Rostov na Donu

Pojavile su se fotografije vođe Wagnera Jevgenija Prigožina i njegovih trupa kojima ljudi kliču dok se povlače iz Rostova na Donu, gdje su jučer preuzeli kontrolu nad gradskim vojnim stožerom koji vodi ruske operacije u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:22