StoryEditorOCM
Svijetsvi u šoku

Preživjela masakr na festivalu, godinu kasnije, na svoj 22. rođendan pronađena je mrtva: ‘Počelo je nakon napada...‘

Piše JL
22. listopada 2024. - 22:34
Friends and family of the victims of the Nova music festival massacre gather at the site of the massacre in southern Israel one year after the tragedy. October 7, 2024. (Photo by Dima Vazinovich/Middle East Images/Middle East Images via AFP)Dima Vazinovich/Middle East Images Via Afp

Meir Golan kleknuo je u narančastu zemlju, očajnički je htio ostati blizu svoje kćeri što je duže moguće, dok su je pokapali. Prošlo je više od godine dana, otkad je Hamas proveo masakr na glazbenom festivalu Nova, 7. listopada. Na njemu je bila i Shirel Golan (22), koja si je oduzela život u nedjelju, na svoj rođendan, nakon što se borila s depresijom i PTSP-om, piše CNN.

Njen brat Eyal kaže da su zdravstveni problemi počeli odmah nakon napada. U potpunosti se povukla - nije izlazila iz kuće ili posjećivala obitelj, iako joj nikad prije nije bio problem putovati sat vremena do njih. Nakon njenog sprovoda, cijela je obitelj u šoku, rekao je za CNN.

Bili su zabrinuti

Dodaje i da su svi bili zabrinuti za njeno zdravlje i pokušavali paziti na nju koliko god su mogli. Unatoč tome, tijekom obiteljske proslave rođendana u nedjelju, Shirel je odlutala i nitko nije primijetio. Dečko ju je pronašao u vrtu. Eyal krivi izraelske vlasti za njenu smrt, objašnjavajući da se nisu potrudili pomoći žrtvama.

- Imali su popis svih posjetitelja i znali tko je živ, a tko mrtav. Ako je netko preživio, trebali su im pomoći - rekao je za CNN.

Vlasti su nudile pomoć onima koji su je aktivno tražili. Uspostavili su javni program za mentalno zdravlje gotovo odmah nakon napada, nudeći besplatnu terapiju svima kojima je bila potrebna. Posjetitelji festivala s PTSP-om mogli su dobiti do 36 besplatnih termina, svi ostali su imali pravo na do 12 termina, prenosi Jutarnji.

Brat joj pokušao pomoći

Prema podacima izraelskog parlamenta, gotovo 1900 od 3000 preživjelih bilo je upućeno na liječenje. Shirel nije zatražila pomoć. Brat ju je pokušavao motivirati, jer se i sam borio s PTSP-om nakon što je služio kao rezervist u IDF-u. Molio ju je da iskoristi ponuđene resurse.

image
John Wessels/Afp

- Rekao sam joj da razgovara s bilo kim, od naših tate i mame, do stranca na ulici. Ako ne voli ići psihijatrima, dobro, rekao sam joj da posjeti prijatelje koji su također bili na Nova festivalu i preživjeli - prisjeća se njen brat za CNN.

Odbila je njegove savjete. Kad je Eyal pronašao policajca koji ju je spasio, počela je razgovarati s njim. Preživjeli s festivala još uvijek se bore s mentalnim zdravljem i problemima poput PTSP-a, osjećaja krivnje jer su preživjeli, depresije i tjeskobe.

Njen brat kaže da je jedina pomoć koju je Shirel primila bila od lokalnih vlasti, koje nisu imale dovoljno prihoda za organizaciju odgovarajuće pomoći i veći broj terapija. Obitelj sada želi podići svijest i uvjeriti sve koji se bore s istim problemima kao i Shirel, da potraže pomoć.

 

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 22:34