StoryEditor
SvijetKyle Rittenhouse

Presuda tinejdžeru podijelila je SAD: porota ga je oslobodila optužbi za ubojstvo, prosvjednici nezadovoljni odlukom izašli na ulice

Piše PSD
23. studenog 2021. - 16:09

Porota je proglasila Kylea Rittenhousea nevinim po optužbama za ubojstvo i bezobzirno ugrožavanje u vezi s pucnjavom trojice sudionika u neredima u Kenoshi u Wisconsinu u kolovozu 2020. godine. 

Porota od pet muškaraca i sedam žena izrekla je svoju presudu nakon četiri dana vijećanja. Rittenhouse se rasplakao dok je predvodnica porote čitala presudu da nije kriv.

Tijekom jednotjednog suđenja, tužitelji su Rittenhousea prikazali kao osvetnika koji je prešao državnu granicu s ilegalno dobivenom "jurišnom puškom" i ubio Josepha Rosenbauma i Anthonyja Hubera te je ranio Gaigea Grosskreutza, koji su bili dio "gomile puna heroja" mirno prosvjedujući zbog rasističkog policijskog ubojstva crnca Jacoba Blakea.

Rittenhouse tvrdi da je do toga došlo za vrijeme samoobrane. 

Budući da je tema prosvjeda bila toliko osjetljiva, presuda u kojoj je sud kazao da Rittenhouse nije kriv podijelila je SAD, a svi oni koji se s njom ne slažu izašli su na ulice nekoliko gradova te prosvjedovali prozivajući sustav. 

image
Demonstratori u nekoliko gradova
Kamil Krzaczynski/AFP
image
Demonstratori u nekoliko gradova
Kamil Krzaczynski/AFP
image
Aktivisti protestiraju protiv presude na suđenju Kyleu Rittenhouseu

 
Jim Vondruska/Getty Images/AFP
image
Okupljeni prosvjednici
Jon Cherry/Getty Images/AFP
item - id = 1145376
related id = 0 -> 1145816
related id = 1 -> 1145741
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 17:06