StoryEditor

Predsjednik Kaczynski: U Poljskoj se nikad neće uklanjati križevi iz škola!

Piše PSD.
15. studenog 2009. - 11:27

Lech Kaczynski / Foto: REUTERS
Poljska se nikad neće suglasiti s uklanjanjem križeva iz državnih škola, izjavio je poljski predsjednik Lech Kaczynski i na taj način kategorički odbacio nedavnu odluku Europskog suda za ljudska prava da se križevi na zidovima u talijanskim državnim školama moraju ukloniti.

Odluka ovog suda nema neposrednu posljedice za Poljsku, ali bi u budućnosti mogla imati. Zato je Kaczynski upozorio da “neka nitko ne računa da bi se u Poljskoj takav nalog (uklanjanje raspela) mogao prihvatiti”.

”Drugdje je to moguće, ali kod nas nikad”, dodao je on odlučno.

U Poljskoj se 90 posto stanovnika izjašnjava kao katolički vjernici i veliki postotak njih redovito ide u crkvu. Među Poljacima je ova odluka Europskog suda za ljudska prava naišla na velik otpor i zato što je komunisistički režim također zabranjivao križeve u školama i javnu uporabu drugih vjerskih simbola.

Ovaj novi politički spor sigurno će podržati trend rasta popularnosti predsjendika Kaczynskog uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. U najnovijoj anketi on uživa naklonost 16 posto birača (u prethodnoj 12 posto).

Preferencije za predsjednika vlade Donalda Tuska, koji još nije službeno najavio kandidaturu, iznose 24 posto.

Kaczynski je svoje izgleda poboljšao time što je potpisao Lisabonski sporazum i umjerenije i pomirljvije nastupao u posljednje vrijeme.

Treći kandidat, kandidat ljevice, bivši premijer Wlodimierz Cimoszewicz, ima preferencije od 13 posto, koje su u padu, kako se procjenjuje, zbog njegove neodlučnosti u opredjeljivanju oko važnih pitanja, koja su u posljednje vrijeme zanimala poljsku javnost.

 milan lazarević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 06:13