StoryEditorOCM
Svijetnakon bitke

Predaja Hersona je povijesni poraz Rusije, no Kijev se ne treba prerano radovati. Jedan Putinov potez itekako zabrinjava, mogao bi se ponoviti Mariupolj

Piše D.K.
15. studenog 2022. - 07:01

Ni tinta se još nije osušila na papirima kojima je proglašeno pripojenje Hersonske oblasti Rusiji, a rusko Ministarstvo obrane objavilo je kako je povlačenje ruskih snaga iz ovoga dijela ‘Novorusije‘ okončano. Čak je i ukrajinskome vodstvu bilo teško povjerovati u ovaj do jučer nezamisliv scenarij, premda su još od srpnja američkim višecijevnim bacačima, Himarsima, rušili mostove na Dnjepru i odsijecali ruske linije opskrbe.

Predaja Hersona zbog svega je divovski, povijesni poraz za Rusiju. To je golem udarac na „patriotske“ osjećaje i borbeni moral ruske vojske, to gori što taj moral ionako nije bio odveć visok – piše Deutsche Welle u svojoj analizi.

Iz vojne perspektive je ruski poraz u Hersonu posebno gorak. Potpunim gubitkom desne obale Dnjepra Rusija gubi kopneni most za pristup Mikolajevu i Odesi, a riječ je o markacijama za koje se mislilo da bi mogle odlučiti rat. Ukoliko Ukrajina zadrži ove strateške oblasti – a ima jako dobre šanse – urušit će se čitava ruska ratna strategija. No, ako su vjerodostojni napisi u New York Timesu kako je Putin svojedobno naredio generalima da nipošto ne odustaju od Hersona, a sad je najednom promijenio tu odluku – to bi Ukrajinu itekako trebalo zabrinuti. Putinova promjena odluke govori da je gospodar Kremlja učio iz vlastitih grešaka, a to je opasno u pogledu njegovih budućih ratnih planova – smatra analitičar Deutsche Wellea Roman Gončarenko.

image
Handout/Afp
image

Planirano povlačenje ruskih snaga iz Hersona
 

Vesna Veselić/jutarnji List/

Putinov pristanak na za njega prilično sramotno povlačenje iz Hersona znači da, poslije brojnih poraza, on više ne ignorira realnost. Rusija u ratovima tradicionalno ne mari puno za ljudske gubitke, a Rusija trenutno nema dovoljno boraca da brani tisuću kilometara fronte i zato ubrzano nastavlja mobilizaciju. Putin nipošto neće odustati od plana da zaposjedne što više ukrajinskog tla i svrgne vlast u Kijevu – piše Deutsche Welle. Rusi neće dozvoliti ukrajinskoj vojsci da se mirno ugnijezdi i prezimi u Hersonu te postoji golem rizik da Rusi miniraju branu kod Nove Kahovke i za to optuže Ukrajince.

A to bi bila katastrofa za ljude u ovoj regiji i usporilo bi napredak ukrajinske vojske.

image

Zelenski u Hersonu

Jutarnji/

Čak i bez toga, Rusi će s lijeve obale Dnjepra vjerojatno uporno gađati ukrajinske položaje u Hersonu. Zima bi u ovoj oblasti mogla proteći u znaku artiljerijskog rata bez micanja linije fronta, a Herson bi zbog toga mogao postati prilično razoren i sablastan grad te doživjeti sudbinu Mariupolja.

U Donbasu će zima biti puno intenzivnija, jer se pretpostavlja da će Rusi ojačati svoje jedinice na istoku trupama koje su se sad povukle iz Hersona. To je već viđeno nakon ruskog poraza kod Kijeva: trupe su se pomaknule istočno, te su Rusi uskoro zauzeli Sjeverodonjeck i Lisičansk. To je pouka Kijevu da se ne raduje pretjerano zbog Hersona, jer je konačni poraz Rusije još uvijek daleko – navodi se u analizi njemačkog Deutsche Wellea.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 13:32