StoryEditorOCM
Svijetpoletio Putinu

Prastari sovjetski dron kakav je pao na Zagreb, Ukrajinci nakrcali eksplozivom i poslali u Rusiju

8. veljače 2023. - 11:36

Ukrajinski dužnosnici u više su navrata američkom predsjedniku Bidenu javno obećali da neće koristiti oružje koje im je dostavio Zapad za napade na teritorij Rusije. Ali nikada nisu obećali da to neće činiti s oružjem koji sami proizvedu, od kojih je jedno eksplodiralo ovaj tjedan u blizini ruskog grada Kaluge nekih 300 kilometara sjeveroistočno od ukrajinske granice, odnosno 150 kilometara jugozapadno od Moskve.

"Noćas su stanovnici na periferiji Kaluge čuli prasak. Utvrđeno je, da je u pet sati ujutro u šumi u blizini grada dron eksplodirao u zraku na visini od 50 metara", potvrdio je Vladislav Šapša guverner ruske oblasti Kaluga. Guverner nije dao nikakve dodatne pojedinosti o dronu ili njegovom podrijetlu, a njegova eksplozija nije izazvala materijalne štete niti ljudske žrtve.  Ruski blogeri na komunikacijskom kanalu Telegram objavili su kako se radilo o Tu-141, preuređenoj bespilotnoj letjelici iz sovjetske ere kojoj je bio plan napasti obližnji vojni objekt.

„Ukrajinski UAV srušio se u Kalugi jednostavno zato što se zakačio za granu drveta. Prema našim informacijama, radilo se o bespilotnoj letjelici Tupoljev Tu-141 Striž koje je bila na putanji prema jednom od vojnih objekata u regiji, a nosila je visokoeksplozivno fragmentacijsko streljivo OFAB-100-120. Nakon eksplozije ove bombe formira se lijevak od pet metara, a krhotine se rasprše u radijusu od sto metara, naveo je ruski Mash na Telegramu.

Riječ je o onom istom modelu drona koji je u bizarnoj nesreći 10. ožujka prošle godine skrenuo s kursa i srušio se u Zagrebu. Rusko Ministarstvo obrane kao i ukrajinski dužnosnik kojeg je citirao The New York Times, tvrdili su da su upravo ovi dronovi korišteni u prosinačkim napadima na ruske zračne baze Engels i Djagiljevo u kojima su oštećeni neki ruski zrakoplovi i stradalo osoblje.

Ukrajinci su u ovo zastarjelo oružje, koje je još koristila Crvena armija osamdesetih godina prošlog stoljeća za izviđanje, dodavanjem bojeve glave pretvorili u ubojiti leteći stroj.  

Tu-141 koji je eksplodirao u blizini Kaluge pokazuje kako jedna od tih bojevih glava izgleda. Čini se da se radi o visokoeksplozivnoj bombi OFAB-100-120 od 100 kg — relativno uobičajenom municiji zrak-zemlja.

Dron Tu-141 prvi je put poletio 1974. godine, a napravljen je u tadašnjoj tvornici u ukrajinskom Harkivu. Neki Tu-141 i slični im Tu-143, ostali su u skladištu u Ukrajini kada su ruske trupe napale zemlju 2014. godine. Ukrajinski tehničari su ih izvukli i počeli prepravljati. Stare sovjetske mlazne izviđačke dronove su modificirali i u njih postavili eksploziv.

Dron se lansira s rampe i spušta na cilj uz pomoć padobrana. U incidentu u Zagrebu pronađena su dva padobrana, jedan nedaleko od mjesta pada, a drugi kod Jarunskog jezera. U odnosu na suvremene bespilotne letjelice je glomazan, nema praktički nikakav „loiter time“ – mogućnost kruženja nad zonom djelovanja koja se danas mjeri i u danima. No, i takav kakav je izaziva paniku u ruskim redovima. Dron leti preko 900 kilometara na sat, a može letjeti čak do 1500 kilometara i to do 20.000 stopa visoko ili nisko do visine krošnje drveća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 00:19