StoryEditor
SvijetPRENOŠENJE ‘KORONE‘

Poznati svjetski virolog: Jedna od četiri zaražene osobe ne pokazuje ni najmanje simptome. Šire bolest, a da to ne znaju i to je vrlo zabrinjavajuće 

Piše A.B.K.
3. travnja 2020. - 07:45
Johan Ordonez/AFP

Ugledni svjetski virolog, dr. Robert Redfield, ravnatelj američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), ukazao je na zabrinjavajuću činjenicu vezanu uz širenje koronavirusa. Riječ je o tome da između četiri oboljele osobe od COVID-a barem jedna nema nikakve simptome, a budući nije svjesna bolesti – zarazu nesmetano širi dalje.

- Informacije koje imamo prilično potvrđuju da je značajan broj zaraženih bez ikakvih simptoma. Možda i do 25 posto – izjavio je ravnatelj CDC-a, dr. Robert Redfield u razgovoru za američki NPR.  

U znanstvenoj studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine analiziran je slučaj 26-godišnji muškarca iz Kine koji se zarazio nakon što je stupio u kontakt s osobom iz Wuhana. On je bio pozitivan, međutim, ni sedmog, ni desetog, ni jedanaestog dana nakon kontakta sa zaraženim nije imao ni jedan simptom. Test je pokazao da u nosu ima veliku količinu virusa, no on se osjećao izvrsno.

I NBA-ov igrač Donovan Mitchell, također je potvrdio kako nije osjetio ni najmanji simptom, a na testiranju je bio pozitivan. Zadnja islandska studija pokazala je kako su čak 50 posto ispitanika koji su se testirali pozitivno, potvrdili da nisu osjetili simptome COVID-19.  

 Dr. Redfield je objasnio i kako koronavirus ima daleko bržu i lakšu sposobnost prenošenja od sezonske gripe. 

- Vjerojatno je sada oko tri puta zarazniji od gripe – veli virolog i upozorava kako su asimptomatski prijenosnici virusa, kao gore navedeni slučajevi, jedan od najopasnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna.

Uz asimptomatske prijenosnike, i oni koji dobiju simptome mogu biti prije toga 48 sati zarazni, pa se stalno traži rješenje kako spriječiti daljnju zarazu. Zbog toga se preispituju i smjernice o maskama za lice, možda će se preporučiti i u SAD-u uskoro da ih svi nose.

Redfield upozorava kako će svakako u sljedeće dvije godine virus ostaviti dubok trag na naš svakodnevni život te se slaže s Anthonyjem Faucijem, direktorom Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji kaže kako će nakon prvog vala na jesen doći drugi 'korona' val.

“Nadam se da će ovaj prvi val proći te da ćemo se imati vremena prilagoditi za drugi – napomenuo je Redfield.

Nadu najviše polažu u razvoj cjepiva. Iako ih je trenutačno nekoliko u fazi ispitivanja prognoza je da će cjepivo biti spremno tek za godinu dana ili godinu i pol dana.

Ugledni američki virolog ponavlja kaka u ovoj fazi dok nemamo pravog lijeka, jedina učinkovita borba protiv pandemije ostaje društveno distanciranje.

„Po mojoj procjeni društvenu ćemo distancu morati nastaviti održavati i tijekom svibnja, lipnja i srpnja kako bismo ograničili lokalnu transmisiju virusa i time izbjegli novi val zaraze koji nam prijeti krajem jeseni ili početkom zime - zaključio je dr. Redfield.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 18:01