StoryEditorOCM
SvijetNajteži dani

Poziv iz noćne more: ‘Popili smo čaj, gledali TV i legli u krevet. U 2.25 je zazvonio telefon, a onda muk, pukla veza‘

Piše Višnja Gotal/JL
7. veljače 2023. - 08:53

Nadire i Necmetin Şimşek navečer su popili svoj čaj, pogledali Survivor koji u Turskoj ruši rekorde gledanosti i oko 23 sata su bili u krevetu. Takva im je rutina. U 2.25 minuta u zagrebačkom je stanu zazvonio telefon. Görkem Şimşek i Tatjana Rakuljić Şimşek znali su da poziv u to doba ne sluti na dobro, piše Jutarnji.

Nazvao je Gorkemom brat iz Istanbula, u kojemu je bilo 4.25 sati i rekao da je njihov rodni grad Hatayu u 4.17 sati po lokalnom vremenu pogodio jak potres, jačine 7,7 po Richteru, što je s majkom i ocem ne znaju, linije su u prekidu. To je bilo sve, nastupio je muk, pukla je veza.

- Dugo nismo ništa znali, činilo s kao vječnost, nismo nikoga mogli dobiti, a i iz Turske su apelirali da ne zagušujemo linije jer su potrebne za hitnu komunikaciju. U Hatayu nam je cijela obitelj, osim braće koji su u Istanbulu i Izmiru. Dva sata koliko je prošlo dok ih nismo dobili činila su se kao vječnost. Saznali smo da su dobro, hvala bogu – pričaju nam Görkem Şimşek i Tatjana Rakuljić, bračni par koji živi u Zagrebu. Prevoditeljica i informatičar upoznali su se na Erasmus projektu u Zagrebu, zaljubili se i vjenčali.

- Baš prije tri tjedna smo bili u Turskoj, na istim mjestima kojih danas, vidimo na TV-u više nema. Ispod ruševina je još puno ljudi. Mnogi naši poznanici ne znaju gdje im je obitelj. Jer, ovo je doba godine koje mnogi Turci provode u svojim ljetnikovcima uz more, desetak kilometara od grada, a cesta je blokirana i zabranjen je prolaz. Također, mnogim je selima onemogućen pristup pa se pravi broj žrtava ni ne zna govore.

image
Privatni album

Problem s komunikacijom je stalan, tu i tamo se nakratko tek uspiju čuti, struje, kažu, svako malo nestaje. Pritom, cijela Turska je pod visokim snijegom i jedna je od najhladnijih zima zadnjih desetljeća.

U Hatayu nema snijega, ali ne prestaje padati jaka kiša.

- Majka mi je rekla kako je u ranu zoru istrčala iz naše kuće u čarapama i tako je mokrih nogu, ni ne primjećujući od šoka da su mokre, stajala i gledala kako se ruši sve pred njom u oblaku prašine.

Ljudi se ne žele vratiti pod krov, pa spavaju u autima na čistinama

Njegovi su u autu, ne žele u kuću, nestalo baterije valjda. Sad je 20.48. – proglašeno sedam dana žalovanja, Turska je proglasila sedam dana žalovanje.

Majka se ujutro, prije nego su zatvorili cestu, probila do kuće. – Sve je razbijeno, nema ni jedne cijele stvari. Kuća je solidno građena pa je što se zidova tiče oštećena samo žbuka. Cesta ispred kuće je doslovno „razjapljena“. Isto je takva i pista u zrakoplovnoj luci Hataya.

image
Privatni album

Službenog obraćanja vlasti još nije bilo jer vrijeme je spašavanja života ispod ruševina.

Görkem Şimşek i Tatjana Rakuljić će čim se čuju s obitelji u Turskoj, pozvati ih da prvim letom dođu u Zagreb.

Svakog su trenutka vijesti sve lošije jer oštećene se kuće dalje urušavaju. U Hatayu se srušila državna bolnica i veliki je broj objekata sravnjen sa zemljom.

- Unaprijed znamo da od toga neće biti ništa. Oni će ostati tamo gdje su rođeni i proći sve sa svojim narodom – uvjereni su. Nadaju se samo da će biti dobro.

Epicentar potresa bio je grad Kahramanmarasu. Osjetio se u sedam turskih gradova, Istanbul je zasad siguran i u njega normalno slijeću zrakoplovi. Zrakoplovom Turkish Airlinesa iz Ljubljane za Istanbul je poletjela i hrvatska blogerica Petra Gustetić. Iako je ranije javljeno da zbog visine snijega zrakoplovi ne slijeću, Petra za Jutarnji kaže da je avion iz Ljubljane krenuo na vrijeme dupkom pun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 00:01