StoryEditor
Svijetpotvrda iz MORH-a

Povučeni hrvatski vojnici iz Iraka, svi su na sigurnom: odluka je donesena nakon što su Amerikanci u Bagdadu likvidirali moćnog iranskog generala

Piše PSD
7. siječnja 2020. - 10:24

Ministarstvo obrane RH potvrdilo je da 14 hrvatskih vojnika u ponedjeljak navečer u sklopu operacije NATO-a izmješteno iz Iraka u Kuvajt.

Izmještanje se dogodilo nakon odluke NATO-a o suspenziji obuke iračkih vojnih snaga. Odluka o povlačenju donesena je nakon eskalacije sukoba u Iraku uslijed ubojstva zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

- Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a 7 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku. Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija - priopćeno je iz MORH-a.

Cjelokupnu operaciju izmještanja organizirala je i izvela američka vojska, koja je NATO-ovo osoblje u Kuvajt prebacila svojim helikopterima.

Čeka se odluka NATO-a o daljnjoj sudbini ove misije.

item - id = 641960
related id = 0 -> 1134098
related id = 1 -> 1133919
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 19:59