StoryEditor
Svijetukida se zastara za pedofiliju

Potresni dokumentarac o svećeničkom zlostavljanju natjerao Poljsku na zaokret: u nekoliko dana pogledalo ga je više od 18 milijuna ljudi, gledatelji izlaze iz kina u suzama...

Piše JL
18. svibnja 2019. - 11:17

S ogromnom većinom glasova (263 za, 3 protiv i 3 suzdržanih) poljski parlament usvojio je nakon burne i emotivne rasprave u četvrtak navečer zakon kojim se ukida zastara za ozbiljne slučajeve pedofilije, a kazne se s maksimalnih 15 godina povećavaju na 30, uz mogućnost izricanja doživotnog zatvora.

Minimalna kazna za pedofiliju bit će, piše Jutarnji list, pet godina, ukida se mogućnost izricanja uvjetne kazne, prenio je Poljski radio. Zakon još mora biti potvrđen u Senatu, gornjem domu Sejma. Pedofilijom će se smatrati seks s osobom mlađom od 15 godina, a ne mlađom od 16, kako je vlada prije predložila.

Poljska je odlučila drastično postrožiti politiku prema pedofilima usred burne rasprave koju je izazvao potresan dokumentarac o slučajevima pedofilije u redovima Crkve “Samo nemoj reći nikome” (Tylko nie mów nikomu) koji je na YouTubeu do danas pogledalo više od 18 milijuna ljudi. Lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiP) Jarosław Kaczyński u nedjelju je pozvao na ozbiljnije kažnjavanje pedofilije.

Istaknuo je da se zlostavljači djece ne smiju više izvlačiti uvjetnim kaznama. “Nikakva vodeća pozicija u bilo kojoj organizaciji, pa ni u Crkvi, niti Nobelova nagrada ili bilo što drugo, ne oslobađaju nekoga od takve odgovornosti”, poručio je Jarosław Kaczyński sa stranačke konvencije u Szczecinu.

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u ponedjeljak je imenovao tim istražitelja čiji će zadatak biti da istraže zločine o kojima žrtve govore u dokumentarcu, objavili su iz ureda državnog tužitelja u Varšavi. U ime Crkve žrtvama su se ispričali nadbiskup Wojciech Polak i predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki.

Dokumentarac braće Tomasa i Mareka Sekielskog toliko je potresan da gledatelji iz kina izlaze uplakani. Film se prošle subote pojavio na YouTubeu i u dva dana ga je pogledalo 4,5 milijuna ljudi, prenosi Poljski radio. U dokumentarcu nekadašnje žrtve svećeničkog seksualnog zlostavljanja pričaju što im se dogodilo i kako se do danas nose s tim teretom.

Jedan od svećenika kojeg se optužuje za seksualno zlostavljanje djece je pokojni Franciszek Cybula, koji je svojedobno bio jedan od najutjecajnijih svećenika u Poljskoj i ispovjednik bivšeg predsjednika Lecha Walese. Walesa je 1983. dobio Nobelovu nagradu za mir a danas je žestoki oponent Jarosławu Kaczyńskom.

U dokumentarcu se pojavljuje Anna Misiewicz iz grada Kielce, koja je ispričala kako ju je svećenik dirao po grudima, ljubio, i uzeo njenu ruku da bi masturbirao. I kao odrasla žena još pati od nesanice i noćnih mora. Pred skrivenom kamerom Anna razgovara sa svećenikom koji je to učinio, i on priznaje. Rekao joj je da duboko žali zbog onoga što je učinio, ne samo njoj nego i drugim djevojčicama, i da redovito drži mise za one koje je povrijedio.

U dokumentarcu se prikazuje kako je Crkva na sve prigovore reagirala tako što bi se svećenika preselilo u drugu župu. U jednom slučaju je nadležni biskup optuženom svećeniku odobrio da i dalje drži mise, i nakon što je bivši ministrant izvršio samoubojstvo.

Još prošle godine je film “Kler” redatelja Wojciecha Smarzowskog, kojeg je u tri tjedna prikazivanja u kinima vidjelo rekordnih tri i pol milijuna gledatelja, izazvao lavinu kritika konzervativnih krugova u Poljskoj zbog povezivanja Crkve s pedofilijom.

Dokumentarac “Samo nemoj reći nikome”, u kojem same žrtve govore o onome što su proživjele, izazvao je, piše Jutarnji list, oštriju reakciju poljske konzervativne politike. U Poljskoj je na vlasti  konzervativna stranka Pravo i pravda, dok je glavna oporbena stranka Građanska platforma, članica Europske pučke stranke, koja okuplja europski desni centar, od CDU-a Angele Merkel do HDZ-a.

“Nulta tolerancija! Budite oprezni! Razgovarajte sa svojom djecom!” poručio je predsjednik Andrzej Duda. Naglasio je da se treba boriti protiv pedofilije “bilo gdje odrasla osoba može povrijediti dijete na odvratan način”.

Crkva se ispričava zbog zlodjela, tvrdi da nitko ne smije izbjeći odgovornost

Poljski biskupi su se krajem prošle godine ispričali zbog pedofilskih zločina, tri tjedna nakon početka prikazivanja šokantnog filma “Kler”, koji je zabilježio rekordnu gledanost. Sad su ponovili ispriku. “Ispričavam se za svaku povredu koju su izazvali pripadnici Crkve”, poručio je nadbiskup Wojciech Polak, primas poljske crkve.

“Nitko u Crkvi ne može izbjeći odgovornost. Moramo zaštititi djecu i mlade ljude, nema drugog puta za Crkvu”, istaknuo je Polak u pisanoj izjavi. Pozvao je da se istraže svi zločini spomenuti u dokumentarcu.

Zbog tog filma u srijedu je održana posebna sjednica Poljske biskupske konferencije posvećena pedofiliji.

Predsjednik biskupske konferencije Stanisław Gądecki izjavio je da je potresen i rastužen filmom i da zahvaljuje njegovim autorima na hrabrosti. Film će sigurno doprinijeti još ozbiljnijoj osudi pedofilije, kojoj ne smije biti mjesta u Crkvi, poručio je. Ispričao se svima povrijeđenima, ističući da je svjestan da ih ništa ne može obeštetiti za zlo koje su propatili. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 23:32