Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Svijetdo toga je došlo

Izraelski doktor zaposlen u Italiji: Od kolega čujem da prednost u korištenju respiratora daju pacijentima mlađim od 60 godina

Piše Marina Karlović Sabolić
25. ožujka 2020. - 13:52
Alberto Pizzoli/AFP

NOVO: U ranijoj verziji ovog teksta prenijeli smo izjavu dr. Gaia Pelega iz Jerusalem Posta. Izraelski dnevni list pozvao se na Canal 12 koji je intervjuirao dr. Pelega, a za koji je naknadno pojasnio svoju izjavu koja je u međuvremenu krivo prenesena. Dr. Peleg, naime, nije izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 godina ne priključuju na respirator.

Faktograf.hr upozorio je Slobodnu Dalmaciju na ovu činjenicu te stoga prenosimo točnu izjavu dr. Pelega:

- Pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, primaju odgovarajući tretman, uključujući i kisik. Na sjeveru Italije nedostaje respiratora, ali se ulažu napori da se spasi sve pacijente - zaključio.

----

- Situacija u Italiji je teška, od svojih kolega čujem kako, kad moraju birati tko će biti spojen na respirator, biraju one mlađe od 60 godina  – izjavio je to izraelski liječnik Gai Peleg koji radi u bolnici u Parmi na sjeveru Italije.

Aparati koji pandemiji koronavirusom život znače, kada ih nema dovoljno na raspolaganju, ostavljaju se za mlađe pacijente koji imaju više šanse da prežive.

Prema onome što je izjavio na izraelskoj televiziji Canal 12, a što je prenio Jerusalem Post, situacija se pogoršava kako raste broj oboljelih. Na njegovom odjelu primaju najteže bolesnike. Kako nemaju lijekova ni aparata da im pomognu, prije nego što umru dozvoljavaju im da se pozdrave sa svojim voljenima unatoč tome što zbog mjera karantene to ne bi smjeli.

U Hrvatskoj je u ovome trenutku 10 pacijenata priključeno na respiratore i za sada nam ovakvi kataklizmički scenariji izgledaju kao znanstvena fantastika. Hrvatska ima više od 800 respiratora.

Za sada, i više nego dovojno.

No što ako se situacija pogorša?

Podaci o oboljelima u Europi sugeriraju da respiratore treba oko 5 posto pacijenata. Što znači da bi u Hrvatskoj u kratkom roku trebalo oboljeti 16 tisuća ljudi da naš zdravstveni sustav ostane bez respiratora.

Sa 418 zasad oboljelih to doista izgleda kao nestvaran scenarij. No dosadašnji razvoj situacije – ne samo u Italiji, nego i u ostalim europskim zemljama, pa i u SAD-u - pokazuje da je u epidemiji koronavirusa doista sve moguće.

I da ćemo sigurni biti tek kad ona prođe.

#KORONAVIRUS#ITALIJA#RESPIRATORI

Izdvojeno