StoryEditorOCM
Svijetpukla ljubav

Popeo im se navrh glave: ‘Neka više ode, napusti EU i NATO, i napravi savez s Putinom i drugim istomišljenicima!‘

Piše Vlado Vurušić/JL
31. srpnja 2024. - 14:02

Pukla ljubav. Poljska i Mađarska više nisu "dva oka u glavi" koja nastoje prkositi politici Bruxellesa. Dapače. S promjenom vlasti, odnosi Varšave i Budimpešte su sve napetiji. Vrhunac je nedavni napad mađarskog premijera Viktora Orbána na novu probriselsku politiku premijera Donalda Tuska, u govoru mađarskoj manjini u rumunjskom gradiću Băile Tușnad, što je zamjenika poljskog ministra vanjskih poslova Władyslawa Teofila Bartoszewskog izazvalo da pozove Mađarsku "da napusti NATO i EU, ako se tu ne osjeća ugodno", piše Jutarnji list.

- Ne razumijem baš dobro Mađarsku, zašto želi biti dio organizacija koje joj se ne sviđaju i koje se, navodno, prema njoj odnose loše? Zašto Orbán ne napravi savez s Vladimirom Putinom i predstavnicima drugih autoritarnih država? Njihova politika je antieuropska, antiukrajinska i antipoljska - prenosi riječi Bartoszewskog poljski portal Onet.pl. 

Orbán je, pak, u svom govoru pred mađarskom zajednicom u Rumunjskoj, koja je inače jedna od njegovih glavnih glasačkih mašinerija, osudio, kako je rekao, "pogrešnu politiku EU, cijelog Zapada i poljske vlade prema Rusiji", izvijestila je poljska agencija PAP. Orbán je napao Varšavu da je svojom politikom izmijenila "balans moći" u Europi te je oslabila "liniju Berlin-Pariz" u korist "nove konfiguracije odnosa London - Varšava - Kijev - Baltik - Skandinavija", te da sve radi da "umanji značaj i važnost Mađarske" na europskoj sceni.

image
Daniel Mihailescu/Afp

- Poljaci vode licemjernu politiku. Kritiziraju nas zbog odnosa s Rusima, a oni sami s Rusijom posluju preko posrednika. Nikada nisam vidio takvo licemjerje jedne države - rekao je Orbán, prema rumunjskoj radiopostaji Europa Libera. Bartoszewski mu je uzvratio da "Poljska ne posluje s Rusijom", za razliku od premijera Orbána, koji se nalazi "na marginama međunarodne zajednice, pa tako i EU i NATO-a". I američki ambasador u Budimpešti negativno je reagirao na Orbánov istup. Podsjetimo, dok je u Poljskoj na vlasti bio ultrakonzervativni desničarski PiS Jaroslawa Kaczynskog, vladali su "idilični odnosi" i obje su zemlje bile "troublemakeri" EU, a jedini što ih je ometalo u tom zajedničkom remetilačkom poslu bio je dijametralno različit odnos prema Putinu i Rusiji, mada su se u svemu ostalom slagali. Bili su perjanice desnog konzervativizma. No Poljaci su bili otvoreno antiputinovski nastrojeni, a Mađarska se sve više smatra ruskim trojanskim konjem unutra EU. 

Dugo se kuhalo 

Jutarnji list podsjeća kako nešto ovakvo nije neočekivano te da se dugo kuhalo. Ovo s Poljskom tek je vrh ledene sante sve lošijih odnosa Mađarske s EU. Puklo je kada je Orbán zlorabio poziciju predsjedavajućeg Europskom unijom (Mađarska je to do kraja 2024. godine) te je bez znanja Bruxellesa pokrenuo "dvojbenu" mirovnu inicijativu za zamrzavanjem ili prekidom vatre u Ukrajini. Posjetio je tada Kijev, Moskvu, Peking i SAD, gdje se našao s Donaldom Trumpom. Bruxelles se nije složio s njegovom misijom, a nedavno su odlučili da će mađarsko predsjedavanje proći uz bojkot europskih institucija te se neće odazivati na sastanke koje će u vrijeme predsjedavanja organizirati Budimpešta, što je prvi takav primjer u povijesti EU. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će skori sastanak ministara vanjskih poslova biti održan u Bruxellesu, a ne u Budimpešti, kako je uobičajeno, javlja Reuters.

image
Justin Tallis/Afp

Osim toga, EU neće pomoći niti stati uz Mađarsku oko njenog naftnog sukoba s Ukrajinom. Naime, Kijev je na popis sankcija ruskih energetskih tvrtki stavio najveću rusku privatnu naftnu kompaniju Lukoil, od koje Mađarska kupuje najviše nafte i transportira je preko naftovoda Družba, odnosno preko Ukrajine. Sada je Kijev odlučio da neće "propuštati" naftu Lukoila preko Ukrajine, što može uzrokovati energetsku krizu u Mađarskoj (i Slovačkoj) te nestašicu i poskupljenje benzina. Kako piše Financial Times, EU neće podržati pozive iz Budimpešte i Bratislave da se Kijev pritisne da skine Lukoil s popisa sankcija. Mađarska je najavila protumjere.

Budimpešta je uzvratila da će blokirati i financijsku pomoć EU namijenjenu Kijevu, ali i sa svoje strane, koliko može, onemogućiti isporuku oružja Ukrajini. - Blokirat ćemo dodjelu sredstava iz Europskog fonda za Kijev dok Ukrajina ne riješi problem Lukoila - rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó za mađarski kanal ATV. Prema Mađarskoj, riječ je o iznosu od 6,5 milijardi eura koji bi trebao biti utrošen na oružje i streljivo za Ukrajinu.

image
Alexander Nemenov/Afp

Kazna za Mađare

Uz sve to, Mađarska će uskoro morati platiti pozamašnu kaznu, prema odluci suda u Luksemburgu, zbog nepoštovanja zajedničke migrantske politike. Osim toga, prema izvješću Europske komisije, Mađarska zaostaje u provedbi "demokratskih i vrijednosnih standarda EU", a posebno je istaknuta zabrinjavajuća migrantska politika (Mađarska je duž svojih granica izgradila velike žičane ograde, ali je ipak najveći broj nelegalnih migranata u Austriju i Njemačku stigao preko Mađarske, a ne Hrvatske i Slovenije), probleme s neovisnošću pravosuđa i slobodom medija, narušavanje prava LGBTIQ zajednice te netransparentnost u financiranju političkih stranaka. Mađarsku se sve više smatra autoritarnom državom.

Bruxelles je, zato, ponovo zamrznuo financijska sredstva namijenjena Budimpešti, ovog puta oko 30 milijardi eura. S obzirom na visoku inflaciju, prijeteću energetsku krizu i općenito probleme u financijskoj sferi, Orbán bi se mogao naći u velikim problemima. Orbán je u škripcu, ali je u očekivanju Trumpa jer ga otvoreno podržava i uvjeren je da će u slučaju njegova povrataka u Bijelu kuću on tada pokazati zube svima u EU. Ali do toga treba izdržati. Do tad će se sigurno i dalje ponašati ovako dešperatno i antieuropski, piše Jutaranji list. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 22:58