StoryEditorOCM
Svijetzelenski na suhome

Pomoć Ukrajini pala u Kongresu zbog migranata; Ako se ne odobri nova, Kijev će pokleknuti već početkom godine

Piše Tea Trubić/JL
7. prosinca 2023. - 19:57
Volodimira Zelenskog treba zabrinuti zbivanje u Kongresu, na fotografiji sa senatorima Chuckom Schumerom i Mitchem McConnellomAfp

Još loših vijesti za Volodimira Zelenskog: američki republikanci u Kongresu ove su srijede i službeno blokirali paket pomoći koji je Kijevu trebao poslužiti kao slamka spasa u ključnoj fazi rata protiv Rusije, čime se hitnost cijele situacije digla na još višu razinu.

Ako je suditi prema posljednjim procjenama Bijele kuće Joea Bidena, Kijev se trenutačno odupire agresoru "s rezervom" koja je ostala od posljednje tranše pomoći SAD-a, a ako Kongres ne dogovori novi paket pomoći do kraja tekuće godine, Ukrajina bi već početkom 2024. bila na koljenima. A Vladimir Putin na to računa i zadovoljno trlja ruke promatrajući razvoj situacije, piše Jutarnji list.

 

image

Pokušaj guranja mjere kojom bi se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu osiguralo nešto više od 110 milijardi dolara za potrebe obrane nije prošao ni inicijalno proceduralno glasanje (ilustracija)

/Shutterstock

Američka desnica, naime, inzistira na tome da u zamjenu za pomoć Kijevu demokrati pristanu na velik ustupak - drastično pooštravanje migrantske politike i, de facto, privremeno zatvaranje južne granice s Meksikom.

Ono što posebno zabrinjava jest spoznaja da se s njihovim stavom slaže i većina Amerikanaca. Posljednja CNN-ova anketa tvrdi da čak 55 posto ispitanika mimo stranačke linije smatra da "Kongres ne bi trebao odobriti novi paket pomoći Kijevu jer je SAD dosad učinio i više nego dovoljno za Ukrajinu".

I Sanders uz republikance

Pokušaj guranja mjere kojom bi se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu osiguralo nešto više od 110 milijardi dolara za potrebe obrane nije prošao ni inicijalno proceduralno glasanje jer je 51 senator blokirao prijedlog.

Republikancima se pridružio senator Bernie Sanders, neovisni predstavnik države Vermont, koji inače glasa uz bok demokrata.

Rušenju prijedloga u konačnici je presudio sam Chuck Schumer, vođa senatske većine, dakle Bidenov demokrat, koji je prvotno podržao prijedlog, a onda ga samoinicijativno srušio kako bi ga proceduralno poslije, kad osigura dovoljnu podršku kolega u Senatu, ponovno mogao staviti na dnevni red.

image

Republikancima se pridružio senator Bernie Sanders, neovisni predstavnik države Vermont, koji inače glasa uz bok demokrata

Afp

- Republikanci smatraju da mogu dobiti sve što požele, bez ikakva kompromisa, čime bi se uspostavio vrlo opasan presedan. Ovaj su put u opasnost doveli nacionalnu sigurnost cijele nacije - rekao je predsjednik Biden.

Podsjetimo, Bidenova šefica federalnog proračuna Shalanda Young ovaj je tjedan zastupnicima Kongresa poslala otvoreno pismo kojim ih je pokušala upozoriti na ozbiljnost situacije jer, prema njezinoj procjeni, ako Washington do kraja ove godine ne odobri novi paket pomoći Ukrajini, Kijev bi već početkom 2024. ostao bez novca za nastavak rata.

"Ovo nije problem kojim se možemo baviti za nekoliko mjeseci. Ako propustimo šansu, posljedice ćemo sanirati cijelo desetljeće", stoji u njezinu apelu.

Kongresmenima važniji migranti nego putin

Da je situacija uistinu ozbiljna, potvrdio je i vođa senatske manjine Mitch McConnell, strastveni podržavatelj Ukrajine koji iz pragmatičnih razloga kolege u Senatu pokušava upozoriti da prijedlog bez korjenite reforme migrantske politike neće dobiti podršku Kongresa.

- Moji stranački kolege bi očito mirne duše dopustili Rusiji da pregazi susjednu suverenu zemlju zato što migrantsku politiku smatraju većim izazovom svojoj nacionalnoj sigurnosti od Vladimira Putina - upozorio je McConnell.

Pregovori su se toliko zakomplicirali da sve veći broj američkih političkih stručnjaka smatra da nije realno nikakav sporazum očekivati prije Božića, ako i onda.

image

‘Ako propustimo šansu, posljedice ćemo sanirati cijelo desetljeće‘, apelirala je Bidenova šefica federalnog proračuna Shalanda Young

Saul Loeb/Afp

Senator James Lankford, republikanski pregovarač, tvrdi da nije sve tako crno zato što u Bidenovu govoru uočava prostor za kompromis, zbog čega vjeruje da bi se uskoro mogao ukazati bijeli dim.

Kasno u srijedu, naime, nekolicina republikanaca iz Senata predložila je demokratima sljedeći kompromis - podržat ćemo pomoć Ukrajini u zamjenu da nam ponudite jasno definiranu metriku za smanjenje ilegalnih prelazaka granice. Dobro upućeni izvori za WSJ tvrde da je prijedlog već na stolu i da se ozbiljno razmatra. U tom bi slučaju Kijevu početkom godine bila odobrena mjesečna akontacija od pet milijardi dolara, a demokrati bi se obvezali kvotu ilegalnih prelazaka držati za 20.000 manjom.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba ove je srijede izrazio zabrinutost što se pitanje pomoći Ukrajini našlo kao svojevrsna kolateralna žrtva internih prepirki u SAD-u.

- Na ustupke ne pristajemo jer se radi o našim glavama. Ako nam za bitku ostane 100 dolara, nastavit ćemo se boriti s tih 100 dolara - odbrusio je, piše Jutarnji list.

image

Ako nam za bitku ostane 100 dolara, nastavit ćemo se boriti s tih 100 dolara, rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba

Simon Wohlfahrt/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:20