StoryEditorOCM
Svijetjoš nema prolaza

Bliži se kraj agonije: kao što je ‘Slobodna‘ najavila, u jutarnjim satima pomaknut kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal, upaljeni su i motori

Piše PSD
29. ožujka 2021. - 07:21

Transportni brod Ever Given, koji gotovo tjedan dana u potpunosti blokira promet Sueskim kanalom, dijelom je odsukan u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 4:30 sata, kao što je Slobodna Dalmacija i najavila.

Navodno je upalio svoje motore, no još uvijek nije oslobodio prolaz u jednom od najprometnijih pomorskih pravaca na svijetu.

Slobodna je, podsjetimo, najavila da će se jutros oko 4 sata dva moćna remorkera, jedan talijanski i jedan nizozemski, pokušati brod izvući iz pijeska Sueskog kanala.

Prema satelitskim podacima praćenja broda, nakon te akcije pramac je izvučen iz pijeska na obali i brod se službeno vodi kao “na putu”, no i dalje se nalazi na istom dijelu kanala na kojem je proveo pet dana. Krma broda pomaknuta je prema sredini kanala i sada ga više ne blokira u potpunosti, no i dalje nema dovoljno prostora za prolazak drugih brodova.

Vlasnici broda, japanska tvrtka Shoei Kisen Kaisha, su rano u ponedjeljak potvrdili kako su brodski motori ispravni, te da će se brod moći kretati pod vlastitim pogonom jednom kada se oslobodi.

Video objavljen na društvenim mrežama u ponedjeljak pokazao je kako se krma Ever Given-a okrenula prema obali kanala. 

Tvrtka za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod Ever Given, dio Ever Green flote, oslobođen.

Brodska grdosija od 400 metara, nosivost više od 20 tisuća kontejnera, težine preko 200 tisuća tona, dijagonalno je blokirala Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Tada kreće velika akcija micanja broda, u kojoj su sudjelovali drugi brodovi i bageri.

U subotu je iskopano oko  20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi, a jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. 

Blokada kanala dovela je do ometanja lanaca opskrbe te je utjecala na globalna tržišta, a šteta se mjeri u milijardama dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 12:46