StoryEditorOCM
SvijetRadoslaw Sikorski

Poljski šef diplomacije: Nismo rusofobi, ali prijetnje Putina i Medvedeva o napadu na Poljsku treba shvatiti ozbiljno

Piše vijesti sd
25. veljače 2024. - 22:03
Radoslaw Sikorski: Mi gotovo svakodnevno dobivamo prijetnje nuklearnim uništenjem od bivšeg predsjednika Rusije i Putinovih propagandista. Tvrdim da to nije iracionalnoWojtek Radwanski/Afp

Radoslaw Sikorski, šef poljske diplomacije, tvrdi da će Rusija pokušati testirati jamstva koja daje NATO i da mora prijetnje o napadu na Poljsku shvatiti ozbiljno.

- Ako Vladimir Putin prijeti, ako bivši predsjednik Dmitrij Medvedev prijeti, onda ja nažalost moram vjerovati tim prijetnjama. Pripremite se na to da će Rusija pokušati testirati sigurnosna jamstva NATO-a, rekao je Sikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD-u, piše Jutarnji list.

Ovog petka na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, poljski ministar vanjskih poslova odustao je od svog pripremljenog govora i izravno se obratio ruskom veleposlaniku u UN-u Vasiliju Nebenzji kako bi od točke do točke demantirao njegove optužbe protiv Zapada i Poljske.

image

‘Ako Vladimir Putin prijeti, onda ja nažalost moram vjerovati tim prijetnjama. Pripremite se na to da će Rusija pokušati testirati sigurnosna jamstva NATO-a‘

Afp

- Nebenzja kaže da smo zarobljenici rusofobije, ali fobija je iracionalan strah. Mi gotovo svakodnevno dobivamo prijetnje nuklearnim uništenjem od bivšeg predsjednika Rusije i Putinovih propagandista. Tvrdim da to nije iracionalno - rekao je Sikorski u UN-u.

Šef poljske diplomacije također je odbacio optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

- Zapravo se Kijev bori da bude neovisan. On ih naziva nacistima. Pa, predsjednik je Židov, ministar obrane je musliman i nemaju političkih zatvorenika. Kaže da Ukrajina tone u korupciji. Pa, Aleksej Navaljni je dokumentirao koliko je čista i puna poštenja njegova zemlja - rekao je Sikorski.

image

Aleksej Navaljni je dokumentirao koliko je čista i puna poštenja njegova zemlja, rekao je Sikorski.

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:04