StoryEditorOCM
Svijetnova pomoć

Poljski premijer: ‘Spremni smo Ukrajini poslati borbene zrakoplove F-16‘. Ukrajinci obnavljaju piste

Piše Vijesti SD
30. siječnja 2023. - 13:21

Poljski premijer Mateusz Morawiecki danas je rekao da je njegova zemlja spremna Ukrajini poslati borbene avione F-16 američke proizvodnje.

"Po tom pitanju postupit ćemo u koordinaciji s drugim članicama NATO-a i SAD-om", dodao je Morawiecki.

Sve više vojnih dužnosnika u Pentagonu u tišini lobira da se odobri slanje borbenih aviona F-16 Ukrajini kako bi joj se pomoglo da se obrani od ruskih dronova i projektila, potvrdila su za Politico tri izvora upućena u situaciju.

Ukrajina pak modernizira vojne aerodrome očekujući od zapadnih saveznika skoru isporuku borbenih zrakoplova, bez obzira na to što im ih još nitko od saveznika nije obećao poslati. Kako piše vojni portal The War Zone, ukrajinske vlasti diljem zemlje rekonstruiraju uzletno-sletne piste kako bi s njih mogli polijetati moderni višenamjenski borbeni zrakoplovi poput američkog F-16 ili francuskih Miragea i Rafalea. Integracija takvih mlažnjaka u sastav ukrajinskih zračnih snaga ne zahtijeva samo obuku pilota i ekipa za održavanje zrakoplova, već i osiguranje adekvatnih uzletno-sletnih staza.

- Moramo pripremiti infrastrukturu naših aerodroma kako bi piloti mogli sigurno sletjeti na piste. Radovi su već odvijaju u različitim regijama Ukrajine. Stvaranje mreže aerodroma podupiru Ministarstvo infrastrukture, Ministarstvo obrane, kao i druge vladine agencije - rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat prošli tjedan na brifingu za novinare.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 11:22