StoryEditorOCM
Svijetvanjska granica eu

Poljski premijer: Putin i Lukašenko dovode migrante na granicu Poljske i Bjelorusije, a tu su kriminalci i teroristi

Piše hina
16. listopada 2024. - 13:25

Poljski premijer Donald Tusk branio je planirani oštar stav svoje zemlje prema migrantima na granici s Bjelorusijom kazavši da se oni na istočnoj granici Poljske ne pojavljuju spontano i nasumično.

"Te akcije organizirane su na paravojni način, a sve više primjećujemo da se u Siriji i Iranu organiziraju skupine koje nisu obučene samo za ilegalne prelaske granice, već i za ponašanje koje mi u NATO-u moramo klasificirati kao opasno", rekao je Tusk za dnevni list Gazeta Wyborcza u srijedu. 

Postoji cijeli sustav regrutacije preko ruskih i bjeloruskih diplomatskih predstavništava u nekoliko zemalja, naveo je dalje Tusk.

image

 Donald Tusk: Te akcije organizirane su na paravojni način, a sve više primjećujemo da se u Siriji i Iranu organiziraju skupine koje nisu obučene samo za ilegalne prelaske granice

Afp

Iz Sirije postoje dokazi, rekao je, da se kriminalci i osobe povezane s terorističkim organizacijama puštaju iz zatvora i dovode na poljsko-bjelorusku granicu, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Poljska namjerava donijeti novi zakon o privremenoj obustavi prava na azil migrantima koji nezakonito prelaze granicu s Bjelorusijom. Nacrt zakona očekuje se za nekoliko tjedana.

U utorak je Tuskova vlada lijevog centra usvojila dokument o migraciji koji predviđa i privremeno ograničenje prava na azil.

image

Tusk je Putina i Lukašenka optužio za dovođenje migranata

Afp

Poljska i EU optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova saveznika bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka za dovođenje migranata iz kriznih regija na vanjske granice EU-a na namjeran način kako bi izvršili pritisak na Zapad.

Unatoč izgradnji više od pet metara visoke ograde i elektroničkog nadzornog sustava, migranti svakodnevno pokušavaju prijeći granicu. Od početka godine graničari su zabilježili gotovo 28. 000 takvih pokušaja.

image

Poljski predsjednik Andrzej Duda osudio je u srijedu vladin plan da privremeno suspendira pravo na azil, rekavši da bi to naštetilo članovima bjeloruske oporbe koji bježe od represije u vlastitoj zemlji

Wojtek Radwanski/Afp

Poljski predsjednik Andrzej Duda osudio je u srijedu vladin plan da privremeno suspendira pravo na azil, rekavši da bi to naštetilo članovima bjeloruske oporbe koji bježe od represije u vlastitoj zemlji.

"Najave premijera posljednjih dana neće služiti osiguranju naše granice i ograničavanju migracija", rekao je Andrzej Duda, saveznik nacionalističke oporbene stranke Pravo i pravda (PiS), u govoru u parlamentu.

Oni će spriječiti predstavnike bjeloruske oporbe da potraže utočište u Poljskoj.

Poljska je postala dom tisućama pristaša oporbe iz istočnog susjeda otkako je Lukašenko pobijedio na izborima 2020. za koje kritičari kažu da su bili namješteni.

image

Migranti prolaze unatoč ogradi visokoj pet metara (ilustracija)

Wojtek Radwanski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 13:27