StoryEditor
Svijetkontroverzni zakon

Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače; omogućio bi se pobačaj do 12. tjedna trudnoće, uz mišljenje psihijatra

Piše hina
18. veljače 2021. - 18:36
Demonstracije u Varšavi protiv potpune zabrane abortusa održane su koncem siječnjaWojtek Radwanski/AFP

Glavna poljska oporbena stranka zatražila je u četvrtak izmjene zakona koje bi omogućile abortus na zahtjev majke, što je značajna promjena politike uslijed žestoke polemike o abortusu u toj većinski katoličkoj zemlji.

Iako je centristička Građanska platforma (PO) promijenila stajalište, malo je vjerojatno da će zakon izmijeniti aktualni saziv parlamenta čiji mandat istječe 2023.

Ustavni sud koji je u listopadu prošle godine uveo gotovo potpunu zabranu abortusa dokinuo je tri desetljeća dugi konsenzus u Poljskoj da je abortus dopušten u slučaju silovanja, incesta, prijetnji za zdravlje majke ili u slučaju oštećenja fetusa.

Presudu je podržala nacionalistička vlada, a protiv nje su mladi koji su za liberalizaciju abortusa u skladu s europskim trendovima.

PO je u četvrtak objavio da bi ženama trebalo omogućiti abortus do 12. tjedna trudnoće, nakon konzultacija s liječnikom i psihijatrom. Stranka se također zalaže za veću dostupnost spolnog odgoja i umjetne oplodnje te testiranje roditelja.

"To je odgovor na očekivanja birača. Jasno stajalište o ovome pitanju", rekao je predsjednik PO-a Borys Budka.

Politički analitičari kažu da bi mladi birači, koji su tjednima prosvjedovali zbog odluke ustavnog suda, mogli biti ključni za ishod parlamentarnih izbora 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 20:32