StoryEditor
Svijetpozivanje građana na referendum

Poljska oporba prijeti blokadom ratifikacije Lisabonskog ugovora

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 03:32

Poljski oporbeni konzervativci na čelu s bivšim premijerom Jaroslawom Kaczynskim u četvrtak su zaprijetili blokadom ratifikacije Lisabonskog ugovora u poljskom parlamentu, što bi moglo ugroziti ratifikaciju tog temeljnog dokumenta širom EU-a, prenose svjetske agencije.

Očekivalo se da će Poljska brzo ratificirati novi temeljni dokument EU, jer su to podupirale sve političke snage, uključujući i stranku Pravo i pravda bivšeg premijera, tim prije što je upravo on, dok je bio na čelu vlade, dogovarao detalje sporazuma i stavio svoj potpis na njega prošle godine

No Jaroslaw Kaczynski parlamentarnu je raspravu o ratifikaciji Lisabonskog ugovora iskoristio kako bi se otvoreno vrati na stranu euroskepticizma koji je nakratko gurnuo u stranu dok je bio premijer, ocjenjuje AFP.

Njegova je stranka iznijela zahtjev da se o ratifikaciji europskog ugovora očituje poljski narod na referendumu, a ako se to dogodi, to bi moglo izazvati slične zahtjeve u drugim europskim državama, poput Velike Britanije, što dovodi u pitanje čak i budućnost Lisabonskog ugovora, a sasvim sigurno produžava proces ratifikacije u Uniji.

Poljski konzervativci ipak su ostavili mogućnost da podupru ratifikaciju, ali samo pod uvjetom da se u preambuli zakona o ratifikaciji odredi kako poljski Ustav ima prednost nad europskim sporazumom i kako Poljska ima pravo izaći iz Europske unije.

"Ako odluka bude da se na silu progura verzija ratifikacije koju predlaže vlada, bit ćemo primorani glasovati protiv ili se suzdržati, što se svodi na isto", izjavio je u četvrtak Jaroslaw Kaczynski.

Ono na što se oslanja bivši premijer je zakonska odredba da za ratifikaciju mora glasovati kvalificirana dvotrećinska većina zastupnika, a matematika kaže da je među 460 zastupnika u Sejmu ne može biti bez 159 članova Prava i pravde.

No sadašnji premijer Donald Tusk, koji je pobijedio Kaczynskog na prijevremenim parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine, koji uživa golemu popularnost u Poljskoj, odbacio je mogućnost prihvaćanja zahtjeva svojeg prethodnika, pozvavši ga da se vrati prijašnjoj potpori Lisabonskom ugovoru.

- Braća Kaczynski su prešla granicu. Neću im to dopustiti - rekao je Tusk.

Nakon kratke rasprave, nova sjednica Sejma zakazana je za utorak, kako bi se suprotstavljenim stranama omogućilo vrijeme da postignu kompromis.

Analitičari procjenjuju da bi ratifikacija ipak mogla proći jer članstvo Prava i pravde nije jedinstveno, odnosno smatraju da će nekolicina zastupnika te stranke naklonjenija EU-u vjerojatno dati svoj glas za ratifikaciju sporazuma, koji moraju ratificirati sve zemlje članice.

Dosad su to učinile Francuska, Mađarska, Rumunjska, Malta i Slovenija, a samo je u Republici Irskoj o tome predviđen referendum, iako izjašnjavanje naroda traže euroskeptične političke snage širom EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 10:23