StoryEditor
Svijetveliki projekt

Poljska ima plan za ubrzanje cijepljenja stanovništva: potpisali su ugovor za prijenos tehnologije i proizvodnju Novavaxova cjepiva

Piše Hina
3. ožujka 2021. - 15:49
IlustracijaNeja Markičević/Cropix

Poljska biotehnološka tvrtka Mabion potpisala je preliminarni ugovor o proizvodnji Novavaxova cjepiva protiv covida-19 uz financijsku potporu državnog fonda, u sklopu nastojanja vlade da ubrza cijepljenje stanovništva.

Mabion je u srijedu objavio da je potpisao okvirni ugovor s Novavaxom za prijenos tehnologije za cjepivo protiv covida-19.

Državni fond PER osigurat će 11 milijuna dolara u obliku zajmova i udjela kako bi tvrtka mogla udvostručiti proizvodne kapacitete u središnjoj Poljskoj.

„Najveći izazov kad je riječ o dostupnosti cjepiva su proizvodni kapaciteti. S time svi proizvođači cjepiva imaju problema i to je uzrok kašnjenja. Investicija je izravan odgovor na te probleme”, rekao je direktor PER-a Pawel Borys.

Poljska ima oko 38 milijuna stanovnika, a do sada je cijepila preko tri milijuna, većinom cjepivima koja proizvode Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Osigurala je i osam milijuna doza Novavaxova cjepiva putem EU-a. Ono još čeka odobrenje europskih regulatora.

Borys je rekao da će PER vjerojatno osigurati dodatnu financijsku potporu Mabionu bude li potrebno te ulagati u slične tvrtke.

„Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata i jedna od najvećih prilika za Poljsku da zaista počne proizvoditi cjepiva protiv covida-19”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 13:34