StoryEditor
Svijetdesnim krilom

Poljska i Mađarska kao dva oka u glavi: zajednički se brane od demokratskih kritika i ozbiljnijih pokušaja sankcija iz Bruxellesa

15. srpnja 2020. - 21:02
Andrzej DudaAFP

Posljedice i razlozi tijesne pobjede autoritarno-konzervativne opcije na predsjedničkim izborima u Poljskoj predmet su brojnih postizbornih analiza u ovoj zemlji, ali i u europskim medijima.

Stručnjaci ukazuju na duboku podijeljenost Poljaka oko dviju različitih vizija budućnosti, ali i upozoravaju da desne politike na temelju tijesnog rezultata više nemaju uporišta za isključivost i nasilno nametanje svoje svemoći čitavoj naciji.

"Duda je ostvario pobjedu, ali u psihološkom i socijalnom smislu to nije trijumf", komentar je Ewe Marciniak, politologinje sa Sveučilišta u Varšavi.

Gotovo 10 milijuna oporbenih birača poručilo je Dudi da su njegovi protivnici prilično masovni i da bi on morao biti i njihov predsjednik. Na izborima je, po njezinu mišljenju, došlo do generacijske podjele jer mladi uglavnom podržavaju Trzaskowskog, a stariji i konzervativniji Dudu.

Pobjeda na predsjedničkim izborima vladajućoj je stranci PiS bila važna jer im je oporbeni predsjednik pravom veta mogao stopirati sve namjere političkog pokoravanja pravosuđa. Pod kontrolom oporbe sad je samo gornji dom parlamenta, koji im ne može bitno naštetiti jer je puno manje utjecajan od donjeg doma.

Premda je tijesno poražen, varšavski gradonačelnik Rafal Trzaskowski sad ipak raspolaže ozbiljnim političkim kapitalom za budućnost: rezultat mu daje šansu da uskoro postane ključna figura liberalne oporbe.

Kampanja

Po sociološkim analizama, Poljska je u političkim preferencijama trenutačno podijeljena točno po demarkacijskoj liniji iz Drugog svjetskog rata: na progresivni, mladenačkiji i moderniji zapad zemlje, koji su svojedobno zaposjeli Nijemci, te na ruralni, katolički i čvrstorukaški istok, koji su 1939. okupirale sovjetske trupe. To, uostalom, nije jedini europski primjer koji svjedoči o povijesnom paradoksu: desničarski ekstremizam, netolerancija, pa i neonacizam, u pravilu su snažniji tamo gdje je dulje dominiralo boljševičko jednoumlje.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, koja je nadgledala poljske izbore, izvijestila je o brojnim slučajevima homofobne, ksenofobične pa i antisemitske retorike koja je u kampanji režirana iz vladajućih struktura.

Zadnji poljski izbori svakako neće pomoći poboljšanju odnosa zemlje s Europskom unijom, koja već dugo oštro kritizira pravosudne reforme u režiji Prava i pravde, upozoravajući da snažno ugrožavaju razdvajanje vlasti i pravosuđa. EU je pokrenuo i postupak protiv Poljske zbog ugrožavanja vrijednosti EU-a i neovisnosti sudstva, koji bi mogao dovesti do sankcija, uključujući i gubitak glasačkih prava u euroinstitucijama.

"Ironija je da oni koji su odgovorni za negativan razvoj demokracije pobjeđuju na izborima, ali se istodobno dogodio i znak demokratskog zdravlja poput visoke izlaznosti", smatra Angelos Chryssogelos, predavač međunarodnih odnosa na londonskom sveučilištu Metropolitan.

Hrvatska i Srbija

Po njegovu mišljenju, Dudina tanka pobjeda govori da trenutačnu dominaciju ove političke opcije ne treba smatrati odveć trajnom i dugom, jer je već sutra može potkopati nadolazeća ekonomska recesija i njezine posljedice.

Više nego znakovito, Dudi su na pobjedi prvi čestitali mađarski premijer Viktor Orban i njegov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Šef mađarske diplomacije stavio je trijumfalističku objavu na Facebook, podsjetivši i na vrlo svježe izborne pobjede konzervativaca u Hrvatskoj i u Srbiji.

"Međunarodni liberalni 'mainstream' još jednom je pokušao sve, ali je srednjoeuropsko desno krilo pobijedilo 3:0", likujući je napisao Szijjarto.

Isti čovjek je prije nekoliko mjeseci javno zahvalio hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu što Hrvatska nije popustila pritisku međunarodnog liberalnog mainstreama i stala uz bok onih koji uporno napadaju Mađarsku. I njegov šef, mađarski premijer Viktor Orban, na Facebooku je objavio zajedničku fotografiju s Dudom uz prigodnu čestitku.

Istomišljeničke desne vlade u Poljskoj i Mađarskoj već dugo se međusobno podupiru u ratovima na razini EU-a, braneći se zajednički od demokratskih kritika i ozbiljnijih pokušaja bruxelleskih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 17:20