StoryEditor
SvijetBILO JE GUSTO

Poljaci izabrali: Dudi novi petogodišnji mandat! Rekordnom odazivu od 68 posto doprinijeli i brojni turisti koji su glasali u Splitu

Piše Hina/PSD
13. srpnja 2020. - 21:45
Slavlje u Dudinom izbornom stožeruJanek Skarzynski/AFP

Aktualni predsjednik Andrzej Duda osvojio je novi petogodišnji mandat s 51 posto glasova u nedjelju, prema konačnim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer objavilo izborno povjerenstvo. 

Dudin protukandidat, liberalni gradonačelnik Varašve Rafal Trzaskowski, osvojio je 49 posto glasova. 

Oba kandidata dobila su više od 10 milijuna glasova, što je prvi takav rezultat u demokratskoj Poljskoj. 

Odziv na izbore iznosio je 68,2 posto glasova i najviši je u zadnjih 25 godina u toj zemlji. Stotine poljskih turista glasalo je i Splitu ove nedjelje, stvarajući nepregledne kolone u središtu grada. 

Dosadašnji predsjednik Duda veliki je vjernik i saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS). Njegova pobjeda otvorila je put za nastavak reformi pravosuđa i medija za koje Europska komisija (EK) tvrdi da potkopavaju demokraciju. 

Duda većinom podržava politiku PiS-a, pa će njegova pobjeda značiti nastavak sukoba između Varšave i Bruxellesa u vrijeme dok se EK bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom koronavirusa. 

Duda je uoči izbora koji su bili odgođeni pa održani usprkos pandemiji koronavirusa, vodio oštru kampanju homofobnim izjavama, napadima na privatne medije i tvrdnjama da njegov suparnik služi stranim interesima. 

Trzaskowski je odbio te optužbe istodobno najavljujući da će popraviti poljske odnose s Europom i koristiti predsjedničku ovlast veta za zaustavljanje zakona koji potkopavaju vladavinu prava. 

Prije 2015., kad su Duda i PiS preuzeli vlast, Poljska je imala iznimno proeuropsku vladu, a politički sporovi vodili su se oko pitanja klimatskih promjena i migracija. 

Razdor između EU-a i konzervativne poljske vlade vidjet će se već ovaj tjedan kad će se europski čelnici okupiti da rasprave višegodišnji europski proračun. 

Bruxelles je sve glasniji u zahtjevu da se financiranje uvjetuje poštivanjem vladavine prava. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 05:06