StoryEditor
Svijetnadbiskup o upadima belgijskih čuvara reda

Policajcima u Belgiji uzor ‘Da Vincijev kod’

Piše PSD.
26. lipnja 2010. - 23:42

“Način na koji su pretresli prostore nadbiskupije i otvaranje grobova dvojice belgijskih nadbiskupa navodi me na pomisao da je belgijska policija fascinirana romanom ‘Da Vincijev kod’, misle da su protagonisti!” ovako je upadanje belgijske policije, koja istražuje slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja oko 500 dječaka i djevojčica, u kuću bivšeg nadbiskupa u miru Bruxelles-Mechelena Godfrieda Daneelsa i otvaranje grobova dvojice nadbiskupa u katedrali St. Rombouts komentirao nadbiskup Belgije Andre-Joseph Leonard.

Belgijska policija, naime, već dulje istražuje slučajeve pedofilije u redovima belgijske Katoličke crkve, a istraživanja su je dovela do samog vrha, odnosno do današnjeg kardinala Daneelsa (s dužnosti nadbiskupa je odstupio u siječnju ove godine) kojemu su zaplijenili kompjutor i brojne dokumente, prenosi talijanski dnevni list “La Stampa“.

“Državno tužiteljstvo nedavno je obaviješteno o optužbama za spolno iskorištavanje maloljetnika, za koje su odgovorni svećenici”, objasnio je novinarima glasnogovornik državnog tužiteljstva u Bruxellesu Jean-Marc Meilleur.

Podsjetimo, belgijska policija slučajeve svećeničkog zlostavljanja intenzivno istražuje otkad je u travnju ove godine belgijski nadbiskup Roger Vangheluw (74) javno priznao zlostavljanje jednog dječaka osamdesetih godina. Talijanski novinari naglašavaju da ovo nije prvi put da se belgijske vlasti snažno suprotstavljaju Vatikanu.

nina kljenak

item - id = 103554
related id = 0 -> 1149057
related id = 1 -> 1148210
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 16:12