StoryEditor
Svijetstravična nesreća

Pojavile se snimke posljednjih trenutaka pada zrakoplova prije nego što je udario u tlo. Tri putnika koja su sjedila u prvim redovima preživjela pad?

Piše PSD.
22. svibnja 2020. - 17:13
Rizwan Tabassum/AFP

Zrakoplov pakistanske aviokompanije PIA sa stotinjak putnika i članova posade pao je u petak u naseljenom području grada Karachija, a vlasti strahuju od velikog broja mrtvih.

Aviokompanija je objavila da je let PK 8303 pao s 99 putnika i osam članova posade, no dužnosnici zračnog prometa tvrde da je u avionu sveukupno bilo 99 ljudi.

Televizijske snimke s mjesta nesreće pokazale su crni dim, uništene krovove i ostatke zrakoplova po ulicama kojima se vozila hitne pomoći probijaju kroz mase ljudi, prenosi Jutarnji list.

Daily Mail piše da su predsjednik banke Punjab Zafar Masood i još dva putnika izvučena iz olupine zrakoplova. Pakistanski mediji tvrde da su tri putnika koji su sjedili u prvim redovima zrakoplova preživjela pad. Na videima koji su objavljeni na društvenim mrežama mogu se vidjeti posljednji trenuci pada zrakoplova prije nego što je udario u tlo. Svjedoci kažu da je zrakoplov bio toliko blizu zemlji da su im se zidovi kuća tresli.

Internetska stranica flightradar24.com pali je zrakoplov identificirala kao 15 godina stari Airbus A320 koji je letio iz sjeveroistočnog grada Lahorea u južni grad Karachi, nekoliko dana nakon što je Pakistan ponovno dopustio komercijalne letove, zaustavljene zbog pandemije koronavirusa.

„Posljednje što smo čuli od pilota je da ima tehničkih problema“, rekao je u videoporuci glasnogovornik PIA-e Abdullah H. Khan.

„Prije približavanja smo mu rekli da su obje piste slobodne, no on je odlučio da će napraviti krug. To je veoma tragičan incident“.

Dužnosnik zračnog prometa Reutersu je rekao da se čini da zrakoplov nije uspio spustiti kotače prije slijetanja, no da je još prerano govoriti o stvarnom uzroku nesreće.

Na mjesto nesreće, gusto naseljeno područje udaljeno nekoliko kilometara od zračne luke, stigle su pakistanska vojska i spasilačke službe. Televizijske snimke pokazuju kako je izgorjelo nekoliko automobila.

„Zrakoplov je prvo udario u telekomunikacijski toranj i zatim pao preko kuća“, kazao je svjedok Shakeel Ahmed.

Na nesreću se osvrnuo i pakistanski premijer Imran Khan.

„Šokiran sam i tužan zbog PIA-inog pada. U kontaktu sam s direktorom tvrtke Arshadom Malikom koji je na putu za Karachi, kao i sa spasilačkim timovima na terenu jer je to trenutno prioritet“, napisao je na Twitteru.

„Odmah se pokreće istraga. Moja sućut i molitve su s obiteljima poginulih“, napisao je Khan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 19:33