StoryEditorOCM
Svijetu dvije sekunde

Pojavila se snimka potonuća jahte kod Sicilije, prestrašena majka opisala trenutke agonije: Bebu sam držala čvrsto...

Piše Vijesti SD
21. kolovoza 2024. - 10:00

U južnoj Italiji još uvijek tragaju za šest osoba nestalih otkako je vjetar rano u ponedjeljak potopio luksuznu jahtu u blizini obale Sicilije, piše Danas

Petnaest ljudi spašeno je u ponedjeljak, a tijelo jedne žrtve izvučeno iz trupa potopljene jahte.

Među nestalima su dva Amerikanca i četiri Britanca – uključujući britanskog tajkuna Mikea LynchaJonathana Bloomera, predsjednika Morgan Stanley Internationala, i Chrisa Morvilla, istaknutog odvjetnika.

Kako donosi CNN, na tom području stvorila se jedna vrsta tornada koja je prevrnula jedrilicu u jakom grmljavinskom nevremenu. Jahta pod britanskom zastavom bila je usidrena na sjevernoj obali Sicilije, a plovilo je potonulo nakon što mu se jarbol prepolovio u oluji, rekao je u utorak za CNN Salvatore Cocina, šef civilne zaštite Sicilije.

Očevici su opisali oluju s vjetrom nalik uraganu.

Kapetana obližnjeg broda, Karsten Bower, koji je učvrstio svoj brod kako bi izbjegao sudar s Bayesianom, ispričao je detalje oluje: "Naletio je jak uragan i morali smo pokrenuti motor kako bismo zadržali brod u nagnutom položaju. Nakon što je oluja završila, primijetili smo da je brod iza nas nestao." Bower i njegova posada spasili su četiri ozlijeđene osobe, prije nego su pozvali talijansku obalnu stražu - koja je kasnije spasila preostale preživjele. Jedno od preživjelih je i dijete koje su helikopterom prevezli u dječju bolnicu u Palermu. Hospitalizirano je ukupno osam osoba, priopćeno je iz gradonačelnikovog ureda.

Jedna od spašenih Charlotte, opisala je kako se borila da svoju jednogodišnju kćer Sofiju, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. "U dvije sekunde izgubila sam bebu u moru, a onda sam je odmah opet zagrlila usred pobješnjelih valova. Držala sam je čvrsto, uz sebe, dok je more bilo olujno. Mnogi su vrištali", rekla je novinarima. Majka i kći poslije su se ponovno susrele s ocem Jamesom, prema riječnima liječnika u lokalnoj dječjoj bolnici u Palermu.

"Preživjeli su jako umorni i stalno se raspituju za nestale", rekao je u ponedjeljak liječnik Domenico Cipolla. “Stalno pričaju i plaču jer su shvatili da ima malo nade da će pronaći svoje prijatelje žive", rekao je ovaj liječnik. Talijanska vatrogasna brigada poslala je helikoptere kao pomoć u potrazi, a naveli su da će poslati i ronioce koji će danas pokušati ući u potonuli brod koji je 46 metara ispod površine.

Ogranak Ujedinjenog Kraljevstva za istraživanje pomorskih nesreća (MAIB) također će poslati tim od četiri inspektora u Palermo, doznaje CNN.

Sada se pojavila i snimka nadzorne kamere koja je uhvatila trenutak kada je jahta potonula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 23:37