StoryEditorOCM
SvijetBILTEN SMRTI (21)

Pogubljen zbog ubojstva i silovanja. Svoje zadnje riječi uputio je guverneru Floride: ‘Volim Vas‘

Piše Petar Čikeš
24. kolovoza 2024. - 12:04

Michael Zack bio je dvostruki ubojica koji je osuđen na kaznu smrti od strane američke savezne države Floride. Takva kazna snašla ga je zbog ubojstva dviju žena od kojih je jednu i silovao. Pogubljen je smrtonosnom injekcijom 3. listopada 2023. godine u državnom zatvoru na Floridi. Zackovo pogubljenje je bilo osmo u saveznoj državi Floridi pod guvernerom Ronom DeSantisom i šesto u 2023 godini.

Vrhovni sud SAD-a je višekratno odbio zahtjev za pomilovanje zatvorenika, kao i zahtjeve za odgodom izvršenja kazne koju su zahtijevali Zackovi odvjetnici. Kao razlog za pomilovanje trebala je poslužiti navodni Zackov "intelektualni invaliditet".

Zackov odvjetnik tvrdio je da njegov klijent pati od fetalnog alkoholnog sindroma i posttraumatskog stresnog poremećaja koji su klasificirani kao moždana disfunkcija odnosno mentalno oštećenje.

image

Michael Zack

Handout/Afp

Godine 1997. Michale Duane Zack je osuđen na smrt za ubojstvo Ravonne Smith počinjeno u lipnju 1996., koju je ubio u njezinoj kući nakon sastanka u baru blizu Pensacole. Osuđen je i za ubojstvo Laure Rosillo na plaži okruga Okaloosa na Floridi, koju je također upoznao u baru prije ubojstva.

Zack se na dan svog pogubljena probudio u utorak u 5 i 30 ujutro. Prvo se sastajući sa svojom suprugom Ann-Kristin, a kasnije tijekom dana sa svojim duhovnim savjetnikom. Njegovoj supruzi nije bilo dopušteno svjedočiti pogubljenju. Odbio je posljednji obrok.

Zack je umro od smrtonosne injekcije u državnom zatvoru Floride u Raifordu. Koktel koji je ubrizgao tim za pogubljenje uključivao je sedativ, paralitik i lijek za zaustavljanje njegovog srca. Lijekovi su primijenjeni u 18 sati i proglašen je mrtvim u 18 sati i 14 minuta.

Obitelj Ravonne Smith, jedne od dvije žrtve koje je ubio Zack, svjedočila je pogubljenju, ali je nakon toga odbila razgovarati s medijima. Obitelj njegove druge žrtve, Laure Rosillo, nije bila prisutna.

- Prije dvadeset sedam godina bio sam alkoholičar i ovisnik o drogama. Radio sam stvari koje su povrijedile mnogo ljudi − ne samo žrtve i njihove obitelji i prijatelje, već i svoju obitelj i prijatelje. Od tada sam se svaki dan budio ispunjen grižnjom savjesti i željom da moje vrijeme ovdje na zemlji znači nešto više od najgore stvari koju sam ikada napravio - napisao je Zack u svojoj pisanoj izjavi koja je javno obznanjena. 

Zack je završio svoje pismo obraćajući se izravno guverneru Ronu DeSantisu.

- I na kraju, guverneru Desantisu i Odboru za pomilovanje: Volim vas. Opraštam vam. Molim se za vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 00:11