StoryEditorOCM
Svijetpogledajte video

Pogođeno rusko skladište nafte na Krimu gori već puna četiri dana i eksplozije ne prestaju! Stanje sve gore...

Piše Vijesti sd
11. listopada 2024. - 18:29

Telegram kanali puni su snimaka požara u naftnom terminalu u Feodosiji na Krimu koji gori već četiri dana uz povremene eksplozije, nakon što ga je Ukrajina naciljala u ponedjeljak, na rođendan Vladimira Putina. Koliko se može vidjeti požar se ne stišava nego samo još gore rasplamsava. Više od tisuću ljudi evakuirano je iz područja od utorka, rekli su lokalni dužnosnici.

U srijedu se požar proširio s 800 četvornih metara na 2500 četvornih metara, a Radio Sloboda javlja da se vatra proširila na još najmanje 10 spremnika goriva.

Naftni terminal u Feodosiji najveći je na Krimu u smislu kapaciteta za pretovar naftnih proizvoda. Na poluotoku postoje samo dva takva terminala, drugi je u Sevastopolju.

- Očevici javljaju da se vatra proširila na druge spremnike s naftnim derivatima, od kojih su neki eksplodirali - izvijestili su.

Iako je u početku bilo priopćeno da je Ukrajina izvela napad dronom, čini se da su terminal ipak pogodile dvije rakete dugog dometa ATACMS, koje je Kijevu isporučio SAD. Objasnili su da je cilj napada bilo “potkopavanje ruske vojske i gospodarstva”, jer se naftni proizvodi koji se isporučuju s terminala koriste za “potrebe ruske okupacijske vojske”.

Ruske vlasti su potvrdile da je izbio požar i da nije bilo žrtava. Guverner Sergej Aksjonov rekao je da su hitne i sigurnosne službe spremne za rješavanje situacije.

- Osobno pratim situaciju, svakih pola sata putem videolinka dobivam izvješća s mjesta događaja - dodao je Aksjonov, kako prenosi britanski tabloid.

Postrojenje je prethodno bilo pogođeno u ožujku, s namjerom Ukrajine da odgovori na ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 18:33