StoryEditorOCM
Svijetslučajnost?

Pogledajte video: znanstvenik koji tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj najavio i potres na Kvarneru

Piše Lada Novak Starčević/JL
16. veljače 2023. - 12:06

Nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets, koji tvrdi da je predvidio nedavne katastrofalne potrese u Turskoj, prije četiri dana je u videu na YouTube stranici Instituta Solar System Geometry Survey rekao da su 16. i 17. veljače kritični za ‘potencijalne veće seizmološke događaje‘ u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije, piše Jutarnji list. 

Taj podatak je prilično šokantan nakon što je danas u 10.47 sati područje Kvarnera pogodio je snažan potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Hrvatska seizmološka služba objavila je da je magnituda potresa 4,8 prema Richteru, a osjetio se diljem zapadne Hrvatske, čak i u Zagrebu.

Hoogerbeets je došao u žižu javnosti nakon što je 3. veljače objavio da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u objavi odmah nakon što je tu regiju pogodio razorni potres magntitude 7,8.

‘Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u središnjoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. - 5. veljače‘, napisao je.

EMSC odbacio je tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa. "Sve dok metoda nije znanstveno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju", napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

"Iskreno govoreći, da je netko doista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u znanstvenom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!‘, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 10:58