StoryEditorOCM
Svijetopasan incident

Pogledajte video: Boeingu 777 prilikom polijetanja otpala ogromna guma s kotača! Svi su bili u stanju pripravnosti...

Piše JL
8. ožujka 2024. - 18:44

Zrakoplov Boeing 777 United Airlinesa koji je letio za Japan iz San Francisca sigurno je sletio u Los Angeles u četvrtak nakon što mu je otpala guma s kotača prilikom polijetanja.

Na video snimci vidi se kako zrakoplovu otpada jedna od šest guma na lijevom glavnom stajnom trapu nekoliko sekundi nakon polijetanja. Guma je pala na parkiralište za zaposlenike u međunarodnoj zračnoj luci San Francisco, udarila u automobil i napravila veliku štetu na vozilu prije nego što je probila ogradu i zaustavila se na susjednom parkiralištu.

Boeing 777 ima šest guma na svakom od dva glavna stajna trapa. U opasnom incidentu nitko nije ozlijeđen, rekao je glasnogovornik zračne luke Doug Yakel, donosi agencija AP, prenosi Jutarnji list.

Vatrogasna vozila bila su u stanju pripravnosti u zračnoj luci u Los Angelesu, ali njihova intervencija nije bila potrebna jer je Boeing sletio bez problema. Glasnogovornik zračne luke Dae Levine izjavio je da je zrakoplov sigurno sletio.

Na letu je bilo 235 putnika i 14 članova posade, priopćio je United Airlines. Zrakoplovna tvrtka priopćila je da je zrakoplov, proizveden 2002. godine, dizajniran da sigurno sleti s manje guma ili oštećenim gumama.

Stručnjaci za zrakoplovstvo kažu da se rijetko događa da zrakoplovima otpadne guma, ali kako to ne ukazuje na veći sigurnosni problem.

"U zrakoplovstvu nikada ne želimo imati kvarove ako se mogu izbjeći, a ovo je primjer toga", kaže Alan Price, bivši glavni pilot kompanije Delta Air Lines. "Preostale gume su u potpunosti sposobne podnijeti teret", dodao je.

Price je rekao da je olabavljena guma obično problem održavanja, a ne problem za koji je odgovoran proizvođač.

John Cox, umirovljeni pilot i profesor zrakoplovne sigurnosti na Sveučilištu Južna Kalifornija, slaže se s tim ocjenama. "Ne vidim nikakav problem za Boeing jer je tim za održavanje kompanije United promijenio gumu", rekao je.

Savezna uprava za zrakoplovstvo će istražiti slučaj, rekao je glasnogovornik Tony Molinaro, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:51