StoryEditorOCM
Svijetstigao terminator

Pogledajte ukrajinskog ‘Frankensteina‘, jedinstveno borbeno vozilo sklepano od zarobljenih ruskih komponenti

8. lipnja 2023. - 15:16

Prvo i zasad jedino proizvedeno borbeno oklopno vozilo BMPT-62 Terminator, pojavilo se na prvoj crti bojišnice. Prije tjedan dana objavljena je njegova prva fotografija u improviziranom radnom pogonu u Ukrajini, a sad je već u akciji. Vozilo će pružati zaštitu 128. ukrajinskoj brigadi, elitnoj postrojbi koja se na jugu zemlje bori protiv Putinovih jedinica.

Ova je brigada bila na čelu ukrajinskog protunapada na jugu u listopadu prošle godine. Danas pomaže u držanju ukrajinske crte fronte u području Zaporižja, istočno od akumulacije Kahovka.

Ukrajinski Terminator je svojevrsno Frankensteinovo čudovište, sklepano od raznih zarobljenih ruskih komponenti. BMPT-62 je ukrajinski odgovor na vrlo rijedak ruski BMPT Terminator AFV. Terminatori nisu tenkovi: njihov topovi su slabiji, a nisu ni borbena vozila pješaštva, jer nemaju putničke prostore. Njihova je glavna uloga pratnja tenkova i borbenih vozila pješaštva, davanje brze vatrene moći i debelog oklopa timu kombiniranog naoružanja.

Dok je ruski proizvođač vozila Ural Transport Engineering Design Bureau bazirao BMPT na trupu tenka T-72 od 49 tona, ukrajinski inženjeri, plaćeni od dobrotvorne zaklade Serhij Prytula u Kijevu, izgradili su vlastiti Terminator na trupu bivšeg ruskog tenka T-62, teškog 41 tonu.

Ukrajinski BMPT-62 tako kombinira trup tenka T-62, s njegovim dizelskim motorom od 580 konjskih snaga i 100 milimetara oklopa te 30-milimetarski automatski top i kupolu sovjetskog borbenog vozila BMP-2. Alžirska vojska koristi sličan BMPT na bazi tenka T-62. Ukrajinski inženjeri dodali su mu blokove reaktivnog oklopa Kontakt-1, koji eksplodiraju pri udaru i mogu dodati ekvivalent stotinama milimetara čelika na postojećih 100 milimetara čelika koliko osnovni T-62 nosi na prednjem dijelu svog trupa.

BMPT-62 nije samo hibridno borbeno sredstvo i način da ukrajinske snage dobro iskoriste zarobljene T-62 i višak kupola BMP-2. Novonastali ratni stroj zapravo odgovara posebnoj niši.

Tenkovski oklop na sovjetski BMP-2

BMP-2 je razvijen kao sovjetsko borbeno vozilo pješaštva. Sa svojih 16 tona težine bio je na glasu kao prilično lagan i tanko zaštićen. No ono što mu nedostaje u zaštiti, nadoknađuje volumenom. BMP-2 ima tročlanu posadu i prostor za ukrcaj gotovo cijelog voda pješaka. Kreiran je s idejom da posada BMP-2 preveze svoje pješaštvo u bitku, iskrca ih i zatim podrži vatrom iz topa od 30 mm. Korištenjem tenkovskog oklopa, BMPT-62 ima jaču zaštitu, ali mu ona zato umanjuje raspoloživ prostor. On može pružiti svoju vatrenu moć pješaštvu, ali im ne može ponuditi i vožnju. To su sve razlozi zbog kojih se ova vozila sve više koriste za bliske urbane borbe zbog pojačane zaštite. BMPT-62 iz 128. brigade je izgleda prvi ukrajinski Terminator, ali možda nije i posljednji. Ukrajinske trupe zarobile su najmanje 45 ruskih T-62 i stotine BMP-2.

Kad je ruskoj vojsci prvi put ponestalo modernih tenkova u ratu protiv Ukrajine, izvukla je iz skladišta stotine starih T-62 iz šezdesetih godina i poslala ih s rezervistima na ukrajinski jug, uglavnom u okolicu Hersona. Od tehnološki zastarjelih tenkova T-62, koje su zarobili, Ukrajinci su upotrijebili njihove čelične školjke za najmanje dva nova tipa vozila. Jedno je redizajnirano kao novo oklopno vozilo za spašavanje, odnosno za izvlačenje ranjenika i vojnika s rizičnih dijelova otvorenog bojišta pod neprijateljskom vatrom.

image

Napušteni ruski tenk T-62  

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Fotografija BMPT-62 dok je bilo u izgradnji 

screenshot Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:27