StoryEditorOCM
Svijetproširile se u 15 zemalja

Pogledajte što su majmunske boginje, kako se šire i koje je mjesto najrizičnije za širenje zaraze: ‘Glavni način prijenosa je kapljični put ili intimni kontakt‘

23. svibnja 2022. - 11:35

Nakon Belgije koja je prva uvela obveznu 21-dnevnu karantenu za oboljele od virusa majmunskih boginja, pridružila joj se i Velika Britanija, a bolest je ovaj vikend otkrivena i u Austriji i Švicarskoj. Dosad je evidentirano blizu 200 slučajeva u 15 zemalja. Više od polovice oboljelih je u Španjolskoj i Portugalu. Genetska analiza virusa pokazala je da se u velikoj mjeri podudara s virusom koji se proširio iz Nigerije 2018. i 2019. godine.

Rezultati analize također upućuju na to da je u Portugalu virus proširio Belgijac koji je tamo bio na putovanju. Do sada su slučajevi oboljelih od majmunskih boginja potvrđeni i u Australiji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Majmunske boginje nisu nova bolest, odavno je poznato da je virus endemičan u 11 zemalja srednje i zapadne Afrike, posebice u Nigeriji i Kongu. No rastuća epidemija u nekoliko europskih i sjevernoameričkih zemalja izazvala je zabrinutost da bi se virus mogao proširiti svijetom.

Virus je prvi put otkriven kod majmuna 1958. godine, a prvi slučaj na čovjeku zabilježen je u Kongu 1970. godine. Virus bi i prije povremeno pronašao put do drugih dijelova svijeta preko zaraženih životinja ili ljudi, ali nikad u obimu kao što je to trenutno.

image
Roger Harris/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Dok su neki pacijenti s majmunskim boginjama primljeni u bolnicu, mnogim potvrđenim slučajevima kojima nije potrebna specijalistička skrb rečeno je da se izoliraju kući dok se lokalni zdravstveni timovi ne uvjere da više nisu zarazni.

Majmunske boginje se ne šire lako, a većina ljudi koji se zaraze razvijaju samo blage simptome, uključujući groznicu, osip i mjehuriće po koži. No, kod osoba sa slabijim imunitetom virus može izazvati ozbiljnije posljedice. Isto tako teži simptomi mogući su kod trudnica i male djece.

Guardian navodi kako je u Velikoj Britaniji prvi slučaj evidentiran 7. svibnja – a radilo se o osobi koja je u London stigla iz Nigerije, te da je otad na Otoku zabilježeno još dvadesetak slučajeva i to većinom među mladićima koji imaju spolne odnose s muškarcima. No, ima zaraženih i među drugim skupinama. 

Obrazac izbijanja, piše Guardian, sugerira da se virus širi prvenstveno seksualnim kontaktima. Infekcija se može prenijeti bliskim kontaktom s tjelesnim tekućinama, zaraženim ulkusima i kontaminiranim materijalom kao što su ručnici i posteljina.

Španjolske zdravstvene vlasti navode kako su saune mjesta gdje se virus pojačano širi. Oni su trenutno zatvorili gay saunu Paraíso u Madridu jer su utvrdili da je tu bila nultu točka širenja zaraze majmunskih boginja.  

U Hrvatskoj još nema oboljelih od ovog virusa.

- Moguće je da će biti novooboljelih, ali epidemije u smislu kao što je sada ova epidemija COVID-a ne, zato što se ta bolest ne prenosi tako lako - izjavio je epidemiolog Bernard Kaić za RTL. Objasnio je kako se samo po izgledu osipa ne može sa sigurnošću zaključiti da se radi o majmunskim boginjama već se mora raditi laboratorijska dijagnostika.

Što se tiče zaštite, ona ovise o putevima prijenosa, kaže Kaić. Glavni način prijenosa ove bolesti je kapljični put ili intimni kontakt.

"Za sada izgleda da je bolest koncentrirana unutar zajednica muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali naravno da se bilo tko drugi može zaraziti uz bliski kontakt s bolesnikom, ali ono što je važno za znati je da su bolesnici zarazni samo kada su bolesni, a kasnije nisu", pojasnio je epidemiolog.

"Bolest se liječi simptomatski, specifičnog lijeka nema. Postoji jedna lijek koji je registriran u Europi koji se koristi za liječenje i majmunskih i velikih boginja, ali on trenutno nije dostupan u Hrvatskoj. Cjepivo protiv majmunskih boginja ne postoji, ali cjepivo protiv velikih boginja postoji i ono u znatnoj mjeri štiti od majmunskih boginja, ali mi to cjepivo nemamo. Do sada je uvijek bilo unosa majmunskih boginja u Europu pa nije došlo do ovakvog širenja, a razlog tome još ne znamo", zaključio je Kaić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 01:51