StoryEditorOCM
SvijetBESRAMNA PROPAGANDA

Pogledajte Putinov cinični show u okupiranom gradu mučeniku Mariupolju: ‘Uđite u stan, ovo je naš raj...‘

Piše NOVOSTI SD
19. ožujka 2023. - 16:32

Prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je okupirane, odnosno anektirane dijelove ukrajinskog Donbasa i Krim. Nakon što je na godišnjicu aneksije Krima posjetio Sevastopolj (Krim je nelegalno pripojen 17. ožujka 2014. godine) Putin je potajice, noću, javljaju prorežimski ruski mediji, "neočekivano navratio i do Mariupolja", grada na Azovskome moru, koji je postao simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji - piše Jutarnji list.

Nakon Mariupolja, Putin se zaputio u Rostov na Donu gdje je, kažu ruski mediji, razgovarao sa šefom ruskog Generalštaba i zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, generalom Valerijem Gerasimovom.

Iako ruski državni mediji ne dovode u pitanje posjet Mariupolju, zapadni mediji o tome javljaju sa zadrškom, isključivo naglašavajući da to "tvrde u Kremlju". Je li posjet Krimu i Mariupolju Putinov igrokaz i nova verzija Potemkinovih sela!? Sve više-manje sliči na predizbornu propagandnu predstavu, da se umiri vlastita javnost, pokaže da na bojištu sve ide po planu, ali i demonstrira voždova hrabrost te potvrdi ispravnost invazije na Ukrajinu.

No, kako bilo, Putinov dolazak na Krim i u Mariupolj pokazuju da on ne odustaje od daljnjeg vođenja rata te želi potvrditi da je to "sada i ubuduće Rusija". U Kijevu oba posjeta smatraju provokacijom i propagandnom igrom kojom se želi Rusima pokazati da na frontu sve ide po planu te da Rusija ulaže i obnavlja "svoja" novoanektirana područja i da je što se tiče tog teritorija - rat gotov.

Doduše, samo jedna od samo nekoliko snimki mogla bi potvrditi njegov stvarni boravak u Mariupolju. Na kratkom videouratku prikazuje se Putina kako razgovara s nekolicinom stanara u četvrti Nevski. Vidi se friško sagrađen stambeni blok (u pozadini se vidi i uređen dječji park s ljuljačkama).

Oni ga hvale, jedna žena govori da se moli za njega, i zahvaljuju na pobjedi te za zgradu kaže "ovo je dio našeg raja", dok mu jedan postariji muškarac govori kako je njegov vršnjak (70 godina).

Upravo ga "vršnjak" poziva da posjeti njegov stan. Putin prihvaća, "ako ne uznemirava stanare".

U samom stanu snimka pokazuje Putina kako razgledava kuhinju u kojoj se vidi da se "puši" tek postavljena večera, a Putin pita "koliko soba imate". "Tri sam imao, tri su mi dali", odgovara glas iz pozadine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 13:24