StoryEditorOCM
Svijetkad pofali oružja

Pogledajte kakvo su čudnovato borbeno vozilo sklepali Rusi: ‘Montirali na njega lanser za potapanje podmornica!‘

25. rujna 2023. - 20:59

U Ukrajini se sve bizarnija improvizirana oklopna vozila mogu vidjeti na bojišnici, a jedno od takvih je i najnoviji ruski borbeni transporter koji je sklepan od raznih dijelova tako da izgleda kao Frankensteinovo čudovište.

Dosad smo vidjeli prastare MT-LB oklopne transportere iz 1960-tih godina opremljene zastarjelim 2M-3 pomorskim topovima, potom borbena vozila na kotačima BTR s raketnim kapsulama UB-32 posuđena od jurišnih helikoptera. Također i transporter MT-LB s istom vrstom raketnih spremnika na jednom kraju i automatskim minobacačem na drugom. Sad se pak pojavila fotografija možda najčudnijeg od svih dosadašnjih: transporter MT-LB na koji je namontiran lanser ratne mornarice RBU-6000 protupodmorničkih projektila. Jedan od najstarijih u svojoj klasi.

Fotografija koja je osvanula na društvenim mrežama prikazuje ovakvo sklepano vozilo natovareno na kamion na putu prema ukrajinskoj bojišnici.

RBU-6000 je nadogradnja iz 1961. godine britanske inovacije iz Drugog svjetskog rata. Britanci su imali ‘jež‘, niz od 24 minobacača teških 30 kilograma koje su tadašnji ratni brodovi ispaljivali dok su jurili prema neprijateljskim podmornicama Sile Osovine. Minobacačko streljivo je tonulo ravno prema dolje i eksplodiralo bi pri udaru. 

Ruski RBU-6000 je mnogo sposobnije oružje. Njegovih 12 RGB-60 raketa ima domet veći od pet kilometara. Iako nije osobito koristan u doba protupodmorničkih helikoptera i krstarećih projektila koji se ispaljuju s podmornica, RBU-6000 još uvijek je dio opreme na većini velikih ruskih ratnih brodova.

"Iluzorno je računati da će RBU-6000 biti učinkovit na oklopnom vozilu. U svojoj pomorskoj ulozi, RBU-6000 se integrira s vatrenim kontrolnim sustavom Burya. Na MT-LB-u vjerojatno će se morati ručno ciljati… Riječ je doista o još jednom primitivnom i sirovom oružju za očito sve primitivniju vojsku. Što dulje traje ruski rat protiv Ukrajine, to su ruske snage sve očajnije tražeći zamjenska borbena vozila, a ta vozila postaju sve čudnija... - ocijenio je analitičar Forbesa. 

Nije tenk, nije borbeno vozilo pješaštva...

Kad nestane pravih sredstava obrane od sve veće ratne pogibelji, ne preostaje ništa drugo nego improvizacija.

Jedno od niza čudnih i rijetkih borbenih vozila je i BTM-3. Nije tenk, nije borbeno vozilo pješaštva. BTM-3 je golemi rovokopač. Kao što mu ime govori, radi samo jednu stvar: kopa rovove.

Težak je 37 tona i kombinira šasiju teškog topničkog traktora AT-T s dizelskim motorom tenka T-55 te lančanim bagerom u stilu motorne pile. Kopa rov dubok metar i pol i širok metar brzinom većom od 700 metara na sat. Rusi su uz pomoć njih iskopali stotine kilometara rovova prošle zime i ovoga proljeća, no BMT-3 masovno koriste i Ukrajinci. Imaju ih barem desetak. U mahom ravničarskom ukrajinskom terenu rovovi su snažno definirali dinamiku borbi i tempo rata. Rusi su najprije iskopali rovove u poznatoj Surovikinovoj liniji kako bi usporili napredovanje Ukrajinaca, a sad ih masovno kopaju Ukrajinci kako bi učvrstili i sačuvali svoje teritorijalne dobitke. BTM-3, zajedno s drugim vojnim rovokopačima kao što su ruski BTM-4 i ukrajinski PZM-3, igraju vodeću ulogu u pripremi ovih rovova. Za razliku od civilnih strojeva, oni rovove kopaju iznimno brzo i to je nerijetko presudno važno u zaustavljanju neprijateljskog protunapada.

image
screenshot x

Rovovi se kao obrambena fortifikacija desetljećima provlače kroz doktrinu sovjetske i ruske vojske, a koju i ukrajinska vojska dobrim dijelom još slijedi. Vojna vozila za kopanje rovova daleko su češća na Istoku nego na Zapadu, a tlo i klima definiraju zašto. Kopanje rovova u smrznutom i zaleđenom tlu u istočnoj je Europi kroz vojnu povijest bila je česta potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:05