StoryEditorOCM
Svijetradarska flota

Ukrajinci su uništili moćni ruski radar ZOOPARK. Putin će teško nabaviti novi

Piše Anita Belak Krile
31. ožujka 2023. - 14:57

Ukrajinske Snage za specijalne operacije objavile su snimku uništenja ruskog kontrabaterijskog radara ZOOPARK-1M na području Donecka. Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini podsjetilo je na ovu snimku objašnjavajući kako obje strane pokušavaju neutralizirati protubaterijske radare.

Ovih je sustava relativno malo, ali imaju veliki značaj na bojištu jer omogućuju zapovjednicima da brzo lociraju i napadnu neprijateljsko topništvo. Budući da imaju aktivan elektromagnetski potpis, može ih se detektirati i uništiti.

Rusija je do sada izgubila najmanje šest radara ZOOPARK-1M i vjerojatno ih je u Ukrajini preostao samo nekoliko.

„Obnova protubaterijske radarske flote među prioritetima je obje strane, ali i problem je to za Rusiju jer se sustavi oslanjaju na isporuke sankcionirane elektronike visoke tehnologije, navode britanski obavještajci.

Protubaterijski radar vrsta je radarskog sustava koji koriste vojske za lociranje i praćenje položaja neprijateljskog topništva, raketnih bacača i drugog oružja za neizravnu paljbu. Primarna svrha kontrabaterijskog radara je otkrivanje i praćenje nadolazećih projektila u stvarnom vremenu, određivanje njihove lokacije i pružanje podataka za protupaljbu. Potubaterijski radarski sustavi obično koriste napredne algoritme i tehnike obrade signala za određivanje putanje i lokacije nadolazećih projektila, omogućujući precizno ciljanje neprijateljskog topništva i drugog oružja neizravne vatre. Ovi sustavi također mogu pružiti vrijedne obavještajne podatke vojnim zapovjednicima, omogućujući im da brzo i učinkovito odgovore na neprijateljske napade.

Ukrajinci su jučer objavili i video u kojem je 36. brigada marinaca uništila tri ruska tenka (vjerojatno T-80BV) i modernizirano borbeno vozilo pješaštva BMP-2M u Doneckoj oblasti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 05:48