StoryEditor
Svijettrbuhom za jugom

Pod udarom sankcija, ruski ekonomisti sjetili su se tržišta koje su zapostavljali sve od raspada SSSR-a, misle im prodavati IT tehnologiju

Piše PSD
13. travnja 2022. - 11:21
Rusiju s Etiopijom povezuje i pravoslavlje, vjernici ispred slike pokojnog Abunea Merkoriosa, četvrtog patrijarha Etiopske pravoslavne crkve, tijekom njegove pogrebne ceremonije 13. ožujkaEduardo Soteras/AFP

U izvještaju novina Modern Diplomacy navodi se da razvoj suradnje i trgovinskih odnosa Rusije sa zemljama koje opisuje kao "prijateljske", posebno u Africi, ostaje logično rješenje za probleme koji pogađaju rusku ekonomiju, prema ruskim dužnosnicima.

Rusija sada živi novu ekonomsku stvarnost u svjetlu sankcija koje su joj nametnute, budući da su lanci opskrbe poremećeni, odnosi s mnogim zemljama prekinuti, logistička opskrba je poremećena, a poduzeća su prisiljena prilagođavati svoje strategije za rad sa stranim partnerima i tražiti nove mogućnosti za razvoj.

To se događa u trenutku kada je Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije, u suradnji s Koordinacijskim odborom za ekonomsku suradnju s afričkim zemljama "AfroCom", održala sastanak na kojem su sudjelovali čelnici velikih poslovnih kompanija.

image

Vladimir Putin sa svojim brojnim ekranima, osim zanimanja za IT tehnologiju, stekao je i širok pogled, koji uključuje i Afriku

AFP

Tokom sastanka je pozvala da se posveti veća pažnja afričkom tržištu i da se na tim tržištima radi na sistematičniji i dosljedniji način, izvještava Al Jazeera.

List je citirao Sergeja Katirina, predsjednika Trgovinsko-industrijske komore, koji je na otvaranju sastanka rekao da su afrička tržišta konkurentna i kompleksna.

Skrenuo je pažnju na potrebu da ruske poslovne kompanije zauzmu temeljit i sistematičan pristup prilikom rada na tim tržištima kako bi osigurala uspjeh na njima.

 kontinent gladan it tehnologije

Katirin je naglasio da je Poslovna komora Rusije zaprimila brojne zahtjeve regionalnih komora u vezi s mogućnostima razvoja trgovinsko-ekonomskih odnosa između malih i srednjih poduzeća s Afrikom.

Istaknuo je da je ruska trgovinska prisutnost na afričkom kontinentu vrlo ograničena, rekavši da trgovinska suradnja sa zemljama afričkog kontinenta sada zahtijeva novi pristup poslovnih društava i države te dugoročne programe podrške poduzetništvu i stranim ekonomskim aktivnostima.

image

Poslovna komora Rusije otvorila je ured u Kampali, glavnome gradu Ugande

Yasuyoshi Chiba/AFP

U izvještaju se navodi da se, s povećanjem američkih i europskih sankcija koje su trenutno nametnute Rusiji, ruska organizacija za trgovinu i industriju sada okreće Africi.

Otvorila je urede u glavnom gradu Ugande, Kampali, i glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi, gdje se nalazi sjedište Afričke unije.

U izvještaju se navodi da danas u Africi postoji velika potražnja za IT tehnologijama i to se mora uzeti u obzir.

 I drugi su otkrili Afriku

Tamošnje kompanije također mogu razvijati svoje sposobnosti, kreirati vlastite digitalne platforme i uspješno poslovati.

List ističe da na afričkom kontinentu postoji mnogo tehnoloških parkova koji donose veliku korist ekonomiji, a samo u Etiopiji ih, na primjer, ima deset.

Raspadom Sovjetskog Saveza, mnogi rusko-afrički odnosi su nestali, na kontinent su došli novi igrači, no Rusija je i dalje u stanju vratiti svoj položaj u Africi, navodi list.

image

Raspadom Sovjetskog Saveza, mnogi rusko-afrički odnosi su nestali, na kontinent su došli novi igrači. Kineski tim medicinske pomoći boravio je u Ugandi

AFP

Imajući u vidu da su, zbog nedavne rusko-ukrajinske krize, obustavljeni mnogi sajmovi u Europi koje su ministarstva planirala, sredstva dodijeljena za njih trebaju biti iskorištena za održavanje sajmova u afričkim zemljama, napomenuo je Katirin.

Prema novinskom izvještaju, ruske financijske institucije spore su u procesu preseljenja u Afriku, pa je sudejlovanje Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije veoma važno za promociju ove ideje i traženje od banaka da ponude financijsku podršku, izvještava Al Jazeera.

image

Afrička unija za Rusku Federaciju svojevrsni je nadomjestak Europske unije

Alexander Joe/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 14:02