StoryEditorOCM
Svijetpočetak kolovoza

Početkom tjedna novi toplinski val zahvatit će Europu: živa na termometru penjat će se do 45 Celzijevih stupnjeva!

Piše vijesti sd
27. srpnja 2024. - 21:53

Srpanj su obilježili toplinski valovi diljem južne i istočne Europe, a prema najavama portala Severe Weather Europe vrućina će se proširiti i prema zapadnoj Europi početkom tjedna.

Navode kako će se većina zapadne Europe početkom tjedna, paralelno s početkom Olimpijskih igara, suočiti s kratkim, ali intezivnim toplinskim valom. Topli oblak zračne mase uskoro bi trebao u dijelove Francuske donijeti temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva, a Španjolsku očekuju temperature od +45 Celzijevih stupnjeva.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tijekom posljednjih dana srpnja biti znatno iznad prosjeka diljem južne, a posebice zapadne Europe. Najanomalnije vruće temperature predviđaju se diljem Francuske, Beneluxa i Pirenejskog poluotoka početkom sljedećeg tjedna.

Do sredine srpnja temperature su oborile rekorde diljem južne i istočne Europe, uz dugotrajnu vrućinu i posebno ekstremno tople noći. Ovaj tjedan konačno su pale, ali to neće biti dugog vijeka.

- Toplinski val se pojačao od Zapadne Sahare do Pirenejskog poluotoka. Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih visokih i noćnih temperaturnih rekorda, a Španjolska i Portugal su sredinom ovog tjedna dostigli vrhunac iznad +45 °C - navodi portal Severe Weather Europe.

U srijedu, 24. srpnja, u španjolskom glavnom gradu Madridu (Aranjuez) zabilježeno je do +42 °C, a na području Ciudad Universitaria +42,3 °C. Bilo je puno toplije u južnoj i jugozapadnoj Španjolskoj, uključujući južni Portugal. U El Granadu, Španjolska, u srijedu je zabilježeno +45,6 °C. Temperatura u Alvegi, Portugal, bila je nešto niža; maksimalna temperatura završila je na +45,5 °C, navode.

U Portalegreu u Portugalu noćne temperature nisu padale ispod +28,6 °C.

Vrlo visoke temperature zabilježene su i u Africi. Tindouf, Alžir, zabilježio je minimalnu temperaturu od +35,6 Celzijevih stupnjeva, najvišu ikada za postaju, a dnevni maksimum je iznosio +48 Celzijevih stupnjeva. Kasba Tadla u Maroku zabilježila je temperaturu od čak +48,3.

Ovakav vremenski obrazac nastavit će se diljem južne Europe do kraja srpnja i produžiti do početka kolovoza. Vrhunac toplinskog vala će biti iznad Francuske tijekom prvog tjedna Olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:37