StoryEditorOCM
Svijetekstremi u njemačkoj

Počelo suđenje grupi lažnog princa, htjeli su srušiti vladu, a vezanog kancelara prikazati na TV-u, bili su puni oružja

Piše vijesti sd
21. svibnja 2024. - 11:03
Maximilian Eder, bivši pukovnik Bundeswehra, jedan je od navodnih šefova skupine oko navodnog princa Heinricha XIIIAfp

Samoproglašeni princ Heinrich XIII., sudac i bivši vojni oficiri navodno su planirali nasilno svrgnuti njemačku vladu. Navodnim vođama ekstremističke zavjere za svrgavanje njemačke vlade počelo je suđenje u utorak, usred velikog medijskog i političkog interesa.

Slučaj, koji je šokirao zemlju krajem 2022. godine, uključuje više od dvadesetak osumnjičenika, 260 svjedoka i očekuje se da će se produžiti do 2025. godine.

Na sudu u Frankfurtu se sudi samozvanom princu Heinrich XIII., aristokratskom agentu za nekretnine kojeg je grupa navodno planirala postaviti za novog njemačkog vođu, piše Klix.ba.

image

Osumnjičena je i Birgit Malsack-Winkemann, sutkinja i bivša zastupnica krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku

Afp

Birgit Malsack-Winkemann, sutkinja i bivša zastupnica krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku, i bivši njemački vojni oficiri drugi su osumnjičenici visokog profila za navodnu zavjeru.

Tužitelji tvrde da je grupa, uz oružanu podršku, planirala upasti u Reichstag u Berlinu, uhititi zastupnike i prikazati okovanog Olafa Scholza na njemačkoj televiziji. Nadali su se da će pridobiti podršku javnosti za svoj državni udar.

 Novca i oružja nije manjkalo

Prema tužiteljima, zavjerenici su navodno namjeravali pregovarati s Rusijom o nalogu nakon državnog udara. Kažu da je 72-godišnji princ Heinrich XIII pokušao stupiti u kontakt s ruskim dužnosnicima 2022. godine kako bi pridobio potporu Moskve. Nije jasno je li Rusija odgovorila.

Većina optuženika tereti se za pripadnost terorističkoj organizaciji osnovanoj u srpnju 2021., čiji je cilj bila “priprema veleizdajničkih pothvata”, rekli su savezni tužitelji.

image

Navodni princ Heinrich XIII  okružen policajcima

 

Kirill Kudryavtsev/Afp

Princ Heinrich i još jedan osumnjičenik, bivši padobranac, navodno su bili kolovođe skupine.

Posebna privremena sudnica izgrađena je za smještaj velikog broja optuženika, odvjetnika i medija koji se bave slučajem. Pred sudom će se naći 26 osumnjičenih. Prvobitno ih je bilo 27, ali jedan je čovjek umro prije suđenja.

U Njemačkoj raste opasnost od krajnje desnog ekstremizma. Zavjerenici su navodno imali oko 500.000 eura i arsenal od 380 komada vatrenog oružja i gotovo 350 komada ubodnog oružja, kao i pancirke i lisice.

Ubojstvo regionalnog političara i pokušaj napada na sinagogu

Tužitelji kažu da su sastavili "popise neprijatelja" koji će se koristiti kada se preuzmu regionalne i lokalne vlasti. Članovi grupe bili su "svjesni da će planirano preuzimanje vlasti biti povezano s ubijanjem ljudi", dodali su.

Teško naoružane policijske snage uitile su grupu u prosincu 2022., upadajući u kuće i udaljenu lovačku kuću. Istražitelji su ih pratili mjesecima.

image

Protiv politike AfD-a i krajnje desnice diljem Njemačke pokrenute se masovne demonstracije poput ovih u Hamburgu

Afp

Njemački dužnosnici upozorili su da su krajnje desničarski ekstremisti najveća prijetnja sigurnosti zemlje. Ta je prijetnja istaknuta ubojstvom regionalnog političara i pokušajem napada na sinagogu 2019. godine.

Godinu dana kasnije, krajnje desničarski ekstremisti sudjelovali su u prosvjedu protiv COVID-restrikcija neuspješno pokušavajući ući u berlinski parlament.

U izvještaju se navodi da su se ekstremisti sastali kako bi razgovarali o deportaciji milijuna imigranata, uključujući neke s njemačkim državljanstvom, što je pokrenulo masovne demonstracije protiv uspona krajnje desnice, piše Klix.ba.

 

image

Mjesto suđenja u Frankfurtu pod posebnim je osiguranjem

Kirill Kudryavtsev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 07:45