StoryEditor
SvijetGRAD UZ UGOSTITELJE

Pobuna u Marseilleu protiv vladine mjere zatvaranja gradskih barova i restorana: francuski ministar zdravstva upozorava da se epidemija pogoršava

24. rujna 2020. - 12:34
AFP

Lokalne vlasti u Marseilleu ljutito su reagirale u četvrtak na zatvaranje gradskih barova i restorana, priopćivši da se francuska vlada, koja je donijela tu mjeru u svrhu suzbijanja rasta broja slučajeva Covida-19, nije s njima konzultirala o tom pitanju.

Ministar zdravstva Olivier Veran naredio je zatvaranje barova i restorana u Marseilleu na dva tjedna od sljedećeg ponedjeljka, nakon što je za taj grad i okolnu regiju na obali Sredozemlja objavljena maksimalna razina upozorenja zbog širenja virusa.
Lokalni političari tvrde da ta mjera nije srazmjerna riziku te da će uništiti njihovo gospodarstvo.

"S iznenađenjem i ljutnjom dočekala sam odluku u donošenju koje gradske vlasti Marseillea nisu bile konzultirane", napisala je na Twitteru gradonačelnica Michele Rubirola.

"Ništa u situaciji s javnim zdravljem ne opravdava ovaj potez. Neću dopustiti da građani Marseillea postanu žrtve političkih odluka koje nitko ne razumije."

Renaud Muselier, predsjednik regionalnog vijeća Provansa-Alpe-Azurna obala koje uključuje Marseille, rekao je da zatvaranje predstavlja kolektivnu kaznu za ljude u toj regiji.

"Ova odluka je jednostrana, apsurdna i nepravedna", napisao je Muselier na Twitteru.

Odgovarajući na kritike, Veran je objavio na Tweeteru da je svrha zatvaranja barova i restorana zaštititi ljude u Marseilleu jer se epidemija pogoršava te da je o tome unaprijed obavijestio lokalne dužnosnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 05:35