StoryEditorOCM
SvijetNE ŽELE U OVAJ RAT

Pobuna elitnih ruskih padobranaca: iz Bjelorusije su trebali krenuti u Ukrajinu, njih 60 to je odbilo! Naljutili su Šojgua i vraćeni u Rusiju, bit će kažnjeni

Piše Sandro Pogutz
7. travnja 2022. - 12:37

Oko 60 ruskih padobranaca pobunilo se i odbili su boriti se u Ukrajini, stoji u lokalnim izvješćima. Oni, koji su iz glavnog stožera zračno-desantnih snaga Pskov u sjevernoj Rusiji, sada bi se mogli suočiti s zatvorskim kaznama zbog neposluha.

Njihove postrojbe bile su prebačene u Bjelorusiju kao dio invazijskih snaga, ali su nakon njihove pobune poslane natrag u svoju bazu u Pskovu. Neki su nečasno otpušteni i označeni kao "kukavice", dok će se drugi suočiti s vojnim sudom i vjerojatnim zatvorskim kaznama. Ministar obrane Sergej Šojgu poslao jednog od svojih zamjenika u Pskov da riješi taj slučaj.

Ukrajinci kažu da su ovi vojnici bili elitni padobranci, ali to još nije potvrđeno, iako je Pskov ključni stožer najelitnijih ruskih zračnih snaga. Ruski oporbeno glasilo "Pskovskaja Gubernija" izvijestilo je: "Oko 60 vojnika iz Pskova odbilo je ići u rat na ukrajinskom teritoriju, prema našim izvorima."

image

Ruski padobranci iskaču iz zrakopova

To je posljednji u nizu od nekoliko slučajeva u kojima ruske trupe odbijaju poslušati naredbe Vladimira Putina da ratuju u Ukrajini i "denacificiraju" je. Ranije zarobljeni ruski vojnik iz Pskova, Vladimir Safronov (23), ispričao je ukrajinskim ispitivačima o problemima s obrocima i kako su časnici  pljačkali civilno stanovništvo. "S hranom je loše, mi je stalno štedimo", rekao je.

"Vrlo često imamo situaciju da se obrok za jednu osobu dijeli između dvije. Uglavnom jedemo ono što nađemo po kućama. Pljački je puno, osobno sam to vidio. Ne podržavam to, uglavnom su to činili stariji narednici i zapovjednik... Vidio sam civile koji su se skrivali, ljude koji se nisu mogli evakuirati, koji su živjeli u stalnom strahu. Bilo mi ih je strašno žao vidjeti ih takve."

Ranija izvješća govorila su da su elitne specijalne snage OMON-a iz Kakasije također odbile boriti se. U drugom slučaju, vojnici iz Južne Osetije navodno su se pješice vratili svojimkućama nakon što su odbili sudjelovati u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 07:42