StoryEditorOCM
SvijetŠOK I NEVJERICA

Pljušte reakcije na atentat na Trumpa: Biden kaže da se moli za njega, javili se i Obama, George Bush, Elon Musk...

Piše I. P.
14. srpnja 2024. - 13:53

Čelnici Republikanske i Demokratske stranke šokirani su i užasnuti atentatom na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Bivši američki predsjednik okrznut je metkom koji je pogodio njegovo desno uho iz kojeg je išla krv. Napadač i jedan posjetitelj skupa ubijeni su u pucnjavi, a dvojica posjetitelja ozlijeđena su.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Predsjednik Joe Biden je rekao da je zahvalan što je Trump na sigurnom i da se dobro oporavlja. „Molim se za njega i njegovu obitelj i za sve one koji su bili na skupu, dok čekamo daljnje informacije“, rekao je u obraćanju na platofrmi X.

Održao je i pressicu. 

„Jill i ja smo zahvalni tajnoj službi što su ga odveli na sigurno. Ovakvoj vrsti nasilja nije mjesto u Americi. Moramo se ujediniti kao jedna nacija da ga osudimo“, dodao je Biden u priopćenju nakon kojeg je održao i kraću press konferenciju tijekom koje je pozvao na prekid političkog nasilja. U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja. To je bolesno”, rekao je Biden i dodao da je detaljno informiran o tome i da “planira večeras” razgovarati s Trumpom. “Ovo svi moraju osuditi”, naglasio je. Kazao je da je Trump sa svojim liječnicima “i čini se dobro”, poručio je BIden.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Potpredsjednica Kamala Harris osudila je “bezuman napad” i poručila da joj je drago što je Trump dobro. “Svi moramo osuditi ovaj gnusni čin i dati svoj doprinos kako bismo osigurali da ne dovede do novog nasilja.”

Čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da je užasnut s onim što se dogodilo i da mu je llaknulo što je Trump na sigurnom, prenosi Telegram.

Bivši predsjednik George W. Bush “zahvalan je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon kukavičkog napada”. Bivši predsjednik Barack Obama je u izjavi na X-u kazao da mu je laknulo što je Trump samo lakše ozlijeđen. “U našoj demokraciji nema mjesta političkom nasilju”, napisao je.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

“Nasilju nema mjesta u Americi, posebno u našem političkom procesu. Hillary i ja smo zahvalni što je predsjednik Trump na sigurnom i zahvalni na brzoj akciji američke tajne službe”, poručili su Bill Hillary Clinton.

Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak.

Prvi međunarodni izrazi podrške Trumpu stigli su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mađarskog mu kolege Viktora Orbana. Netanyahu kaže da ga je pucnjava šokirala, dok je Orban, koji se ovog tjedna susreo s Trumpom tijekom posjeta SAD-u na summitu NATO-a, rekao da su njegove molitve s bivšim predsjednikom “u ovim mračnim satima”.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

“Kina je zabrinuta zbog atentata na bivšeg predsjednika Trumpa. Predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut bivšem predsjedniku Trumpu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Moje misli su s predsjednikom Donaldom Trumpom, žrtvom pokušaja atentata. Šaljem mu želje za brz oporavak. Gledatelj je poginuo, nekoliko ih je ozlijeđeno. To je tragedija za naše demokracije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Index.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: “Duboko sam šokirana pucnjavom koja se dogodila tijekom predizbornog skupa bivšeg predsjednika Trumpa. Donaldu Trumpu želim brz oporavak i izražavam sućut obitelji nevine žrtve. Političkom nasilju nema mjesta u demokraciji."

Talijanska premijerka Giorgia Meloni: “Sa strepnjom pratim novosti iz Pennsylvanije, gdje je 45. predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump upucan tijekom skupa. Upućujem mu moju solidarnost i najbolje želje za brz oporavak, uz nadu da će sljedećih nekoliko mjeseci predizborne kampanje dijalog i odgovornost pobijediti mržnju i nasilje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:37