StoryEditorOCM
Svijetpremijer u kijevu

Plenković odao priznanje Ukrajincima na ‘junaštvu i neizmjernom otporu‘: ‘Mislim da je ovo bio ključni trenutak...‘

Piše Hina
31. ožujka 2023. - 15:14

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je stigao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče, odao je u petak priznanje ukrajinskom narodu na "junaštvu i neizmjernom otporu" ruskoj agresiji.

Plenković je po dolasku razgovarao s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, koji je njegov današnji dolazak u Kijev nazvao "snažnom porukom potpore i solidarnosti".

"Dopustite da vam ponajprije čestitam na junaštvu i neizmjernom otporu koji ste pokazali", kazao je Plenković.

image
Sergei Supinsky/Afp

Hrvatski premijer smatra prisjetio se razgovora sa Šmihalom 24. veljače prošle godine kad je Rusija pokrenula invazija na Ukrajinu, dodavši kako mu je ukrajinski kolega tada kazao da je ukrajinsko vodstvo odlučilo ostati u zemlji.

"Mislim da je to bio ključni trenutak i najvažnija strateška odluka u obrani vaše zemlje", istaknuo je Plenković.

"Danas ste već oslobodili već 50 posto teritorija od okupatora i to je sasvim sigurno motivacija za ostale oslobodilačke aktivnosti koje planirate“, dodao je.

image
Vlada RH

Šmihal se Plenkoviću zahvalio na posjetu Kijevu i sudjelovanju na samitu u Buči. "Zahvalan sam vam i na potpori tijekom proteklih 13 mjeseci od početka neisprovocirane sveobuhvatne ruske agresije", dodao je.

Povodom godišnjice oslobođenja Buče koja je postala simbol ruskih zločina, organiziran je sastanak na vrhu ‘‘Buča -  odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘.

Na njemu sudjeluju Andrej Plenković, koji je u potpunoj tajnosti jutros vlakom doputovao u ukrajinski glavni grad, moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

image
Sergei Supinsky/Afp

Plenković će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, a već je položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, postavljenom ispred manastira Mihailovskij u Kijevu.

Ovo je drugi Plenkovićev posjet Ukrajini otkako je počela ruska agresija. S njim je danas u Kijevu ministar branitelja Tomo Medved. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 12:26