StoryEditor
Svijetgrozni prizori

Planinari prolazili pokraj umirućeg muškarca jer nisu znali da je još živ: na Mount Everestu su poginule stotine penjača, tijela smrznuta uz stazu danas služe kao putokazi

Piše PSD
6. studenog 2021. - 08:44

Ovaj vrh prijeti krije naizgled bezbrojne načine za smrt - od padanja u provaliju, preko gušenja uslijed nedostatka kisika, pa sve do toga da budete smrskani u odronu kamenja, piše National Geographic.

Više od 200 ljudi umrlo je tijekom uspona na Mont Everest. Ipak, planinari nastavljaju testirati svoju vještinu i sreću u pohodu na planinu, uprkos očitim opasnostima. Zaista, tako često prolaze pored zaleđenih i očuvanih mrtvih tijela duž ruta na Everestu da su mnoga od njih stekla nadimke i služe kao obilježja za staze. 

image
Prakash Mathema/AFP

Tijelo "Zelene čizme", indijskog planinara koji je umro 1996. godine, leži nedaleko od špilje koju svi planinari moraju proći na putu do vrha. "Zelene čizme" sada služi kao obilježje koje planinari koriste da izračunaju koliko su blizu vrha. On je smrt dočekao nakon što se odvojio od grupe. Potražio je utočište na izbočini planine, ali uzalud. Sjedio je tamo tresući se od hladnoće dok nije preminuo.

2006. godine engleski planinar David Sharp pridružio se "Zelenim čizmama". On se zaustavio u sada zloglasnoj špilji kako bi se odmorio. Njegovo se tijelo s vremenom zaledilo, zbog čega se nije mogao pomaknuti, ali je bio živ. Preko 40 planinara prošlo je pokraj njega dok je sjedio i nasmrt se smrzavao, ne primijetivši da se radi o živome čovjeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 20:58