StoryEditorOCM
Svijetizbjegli tragediju

Pitate se kako to da baš nitko od 379 putnika i članova posade gurućeg zrakoplova nije stradao? Evo u čemu je ‘tajna‘

Piše vijest sd
3. siječnja 2024. - 12:55

Stručnjaci za aviopromet analizirali su zrakoplovnu nesreću koja je jučer dogodila na aerodromu u Tokiju. Pritom su se posebno osvrnuli na činjenicu kako su moderni materijali zapravo spasili putnike od gotovo pa sigurne smrti.

Prema analizi britanskog Telegrapha, ovo je prvi put da je avion Airbus A350 uništen u nesreći.

"Ovaj model je prvi putnički avion koji je napravljen uglavnom od kompozita karbonskih vlakana. To je prijelomni događaj u sigurnosti zrakoplovstva", tvrdi novinar Andreas Spaeth.

image
Richard A. Brooks/Afp

Također, ističe kako se radilo o avionu koji je potpuno nov. "Vidjeti da su svi bili sigurno evakuirani je pravo čudo! Nikada ranije nismo vidjeli da gori trup napravljen od karbonskih vlakana. Struktura se prilično dobro držala", ističe Spaeth.

Upravo činjenica da je avion napravljen od karbonskih vlakana, prema mišljenu Spaetha, doprinijela je tome da se spriječi veća tragedija.

"Postoje Boeing 787 i Airbus 350 kao avioni napravljeni od karbonskih vlakana umjesto od aluminija. Unutrašnjost također ima najnovije materijale za presvlake za sjedišta, zidne presvlake i tepihe. Imamo vrlo stroge standarde. Obično nikad ne biste vidjeli u stvarnom životu kako se ovi materijali zapravo ponašaju u velikom požaru, tako da je ovo bila potvrda da zapravo standardi služe svrsi", objašnjava Spaeth.

image
Str/Afp

Osnivač i direktor Ureda za sigurnost letenja u Njemačkoj Jan-Arwed Richter složio se sa konstatacijom da su karbonska vlakna odigrala ključnu ulogu.

"Svaka moderna letjelica je dizajnirana, proizvedena i certificirana da omogući sigurnu evakuaciju u roku od 90 sekundi. Ova nesreća je pokazala da koncept funkcionira", pojašnjava.

Mnogi stručnjaci su pohvalili i pilote i kabinsko osoblje Japan Airlinesa koje je vrlo brzo izvuke putnike bez uzimanja torbi.

"Ovo je izvanredan rezultat! Ovdje je poruka zaista važna. Ako vam se ovako nešto dogodi, imate šansu i jedan prioritet, a to je da se evakuirate", pojasnili su.

image
Richard A. Brooks/Afp
image
Richard A. Brooks/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:51