StoryEditorOCM
Svijetskupo pijanstvo

Pijani ruski vojnik prevrnuo najsuvremeniji protuzračni obrambeni sustav S-400 i s njim sletio u jarak

21. travnja 2023. - 16:15

Baza, ruski Telegram kanal koji redovito objavljuje informacije o sigurnosnim pitanjima u zemlji, izvijestio je da je 33-godišnji ruski vojnik koji je izgubio kontrolu nad najnaprednijim sustavom protuzračne obrane S-400 i s njim sletio u jarak - pao na alkotestu.

"Jučer je vojnik izgubio kontrolu i s vozilom s protuzračnim raketnim sustavom sletio u jarak", naveli su.

Vojno vozilo s sustavom protuzračne obrane S-400 bilo je u konvoju od osam vozila u ruskoj Tulskoj oblasti. Kamion koji je vozio pijani 33-godišnjak zaostao je za kolonom, a zatim sletio s autoceste i prevrnuo se.

"Kamion se srušio točno na vrh raketa, ali srećom nije aktivirao streljivo", izvijestila je Baza.

Kako prenosi Telegram kanal, ruski vojnik je slomio ruku u nesreći. Također navode da vozilo s raketnim sustavom i dalje leži pored ceste pod nadzorom policije i vojske. Vojni stručnjaci smatraju da je uz američki THAAD, ruski S-400 trenutno najbolji i najsuvremeniji protuzračni sustav u svijetu. Ima mogućnost detekcije zrakoplova s ​​niskim radarskim otiskom, tzv. "nevidljive" stealth letjelice na udaljenosti od čak 150 kilometara. Rusi su se hvalili kako S-400 može srušiti i američki nevidljivi bomberder F-35 Lighting II.

Vojnik koji je izazvao nesreću može biti kazneno gonjen prema članku ruskog Kaznenog zakona o oštećenju vojne imovine iz nemara. Ovo prevrtanje nikad neće zaboraviti jer mu je to sigurno najskuplje pijanstvo ikad. Vrijednost ovakvog raketnog sustava sa svim komponentama je oko 500 milijuna dolara.

Ovaj protuzračni raketni sustav dugog i srednjeg dometa, dizajniran je za uništavanje svih modernih sredstava za zračni napad, a prema zapadnim analitičarima, S-400, uz sustave kao što su Iskander OTRK i obalni protubrodski sustavi klase Bastion, igra ključnu ulogu u novom konceptu ruskih oružanih snaga, poznatom na Zapadu kao “Zona zabrane prilaza”.

Sustav otkriva cilj na udaljenosti od 600 km, pogađa metu na udaljenosti od 400 km, a maksimalna brzina projektila je 4.8 km/s ili oko 17 000 km/h. Vrijeme koje je potrebno da sustav bude spreman za upotrebu kada stigne na novu lokaciju je oko 10 minuta. S-400 nije samo postrojenje za lansiranje projektila, već cijeli kompleks koordiniranih i složenih sustava, čije su komponente smještene na vozilima koja mogu pristupiti i nepristupačnom terenu.

image
Belarus Defense Ministruy/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:33