StoryEditor
Svijetu povodu globalnih prosvjeda, TONINO PICULA, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA, O POLITIČKOM LICEMJERJU:

Picula: SAD potiču arapsko proljeće, a uhićuju domaće prosvjednike

Piše PSD.
20. listopada 2011. - 14:51
Na prosvjedu “Okupirajmo Wall Street” policija je, među ostalima, uhitila i spisateljicu Naomi Wolf. Poznata feministička aktivistica i autorica bestselera “Mit o ljepoti” uhićena je jer se nije obazirala na policijska upozorenja da se udalji s mjesta gdje se dodjeljivala nagrada njujorškom guverneru Andrewu Cuomu, prenosi Guardian. Inače, prošlog tjedna je Na prosvjedima protiv kapitalizma i pohlepe u američkim gradovima uhićeno oko 400 osoba.

Demagogija i sloboda

Na YouTubeu je osvanuo sedmominutni film u kojem autor pokušava ukazati na hipokriziju američkog društva. On prikazuje američku državnu tajnicu Hillary Clinton, za koju su prosvjedi u arapskim zemljama ljudsko pravo, a onda se mogu vidjeti scene u kojima policija primjenjuje prekomjernu silu prema prosvjednicima diljem Sjedinjenih Država.

Za autora je to dokaz američke demagogije o slobodi. - Sjedinjene Države s jedne strane potiču Na prosvjede u arapskom svijetu - od Tunisa, Libije do Egipta, pa i Sirije, a s druge strane policija uhićuje prosvjednike u američkim gradovima, što je izraz hipokrizije na kojoj počiva ne samo američka, ali i američka politika - kazao je Tonino Picula, saborski zastupnik SDP-a, inače bivši ministar vanjskih poslova.

- To se licemjerje očituje prije svega poticanjem prosvjeda u arapskom svijetu s ciljem da se instaliraju demokratski režimi umjesto despotskih koji će biti u korisnim odnosima s Wall Streetom. Ako je vjerovati prosvjednicima, prava vlast ne leži u Washingtonu nego na Wall Streetu koji je sjedište financijske moći i koji upravlja politikom. Interes je Wall Streeta da se pod krinkom demokratizacije u svijetu instaliraju režimi koji će biti zahvalni SAD-u na podršci i s kojima će uspješno poslovati - kaže Picula.

On naglašava kako “stvar nije jednostavna jer je jasno da je bolje živjeti u demokraciji nego u despociji”.

- Ali, demokracija nije jednom za svagda i procesi u Americi protiv korporacijskog kapitalizma nemaju za cilj rušenje demokracije nego eliminaciju onoga što demokraciju ugrožava, a to je pohlepa financijske sfere koja već dugo vremena zapravo ima političku vlast, odnosno kontrolira je. To, dakle, nisu prosvjedi protiv demokracije nego oni sebe vide kao branitelje demokracije koju ugrožava nekontrolirani financijski sektor - naglasio je Picula.

Policijske ovlasti

Dr. Mladen Staničić, neovisni vanjskopolitički analitičar, kaže kako svaka zemlja ima svoj način kako riješiti problem s prosvjednicima.

- Pitanje je koliko je američka policija prekršila svoje ovlasti i mi to odavde ne možemo znati, ali je suština da je to prosvjed protiv financijske elite koju Wall Street personificira. I kod nas se uvijek pojavljuju dvije verzije kod uhićenja i nikad se ne zna tko je u pravu. Prosvjednici se pozivaju na svoje pravo, a policajci odgovaraju kako su bili previše nasilni...

Zaista je teško procijeniti rad policije, pa je važnije pitanje zbog čega se organiziraju prosvjedi, ne samo u Americi, nego u cijelom svijetu. Inače, prosvjedi “ogorčenih” diljem svijeta protiv kapitalizma i pohlepe ušli su u drugi mjesec. Pozitivno mišljenje o događanjima na Wall Streetu nedavno je u Chichagu izrazio bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je taj pokret usporedio s arapskim proljećem.

lola wright

Obama: Razumijem i ljevicu i desnicu

Američki predsjednik Barack Obama za ABC je izjavio kako prosvjedi na Wall Streetu i nisu toliko različiti od onih koje organizira Tea Party. Obama je naglasio kako i ljevičari i desničari osjećaju da se njihove institucije ne brinu za njih. Predsjednik se solidarizirao s prosvjednicima na Wall Streetu, te naglasio kako želi uspostaviti sistem u kojem će se nagrađivati pošten rad.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 07:44