StoryEditor
SvijetIzraelska studija

Pfizerovo cjepivo učinkovito do 90 posto protiv delta soja kod adolescenata: cjepivo je odobreno za djecu stariju od 12 godina

21. listopada 2021. - 12:08

Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv koronavirusa vrlo je učinkovito u prevenciji infekcije i simptomatske bolesti izazvane delta varijantom koronavirusa među tinejdžerima u dobi od 12 do 18 godina, pokazuje istraživanje provedeno u Izraelu.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, vjerojatno će pružiti dodatnu sigurnost da je cjepivo učinkovito protiv te varijante među mlađim osobama.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) sada razmatra mogućnost odobravanja cjepiva za djecu stariju od pet godina.
Studija je pokazala da je procijenjena učinkovitost cjepiva protiv potvrđene infekcije covid-19 kod adolescenata bila 90 posto, a 93 posto u slučaju simptomatskog covida koji se pojavio sedam dana do 21 dan nakon druge doze.

Izraelska zdravstvena organizacija Clalit i znanstvenici sveučilišta Harvard proučili su podatke 94.354 primatelja cjepiva u dobi od 12 do 18 godina te isto toliko necijepljenih adolescenata iz iste dobne skupine.

Istraživanje je provedeno između lipnja i rujna, kada je delta varijanta koronavirusa prevladavala u Izraelu.

U priopćenju objavljenom kasno u srijedu Clalit je objavio da je studija jedna od najvećih recenziranih procjena učinkovitosti cjepiva protiv delta varijante provedenih u toj dobnoj skupini.

Ranije ovog tjedna, analiza koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazala je da je cjepivo Pfizer Inc /BioNTech 93 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacija među onima u dobi od 12 do 18 godina.

Cjepivo Pfizer/BioNTech odobreno je za djecu stariju od 12 godina, a tvrtke traže odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove za uporabu kod djece starije od pet godina.

Očekuje se da će panel savjetnika FDA -e kasnije ovog mjeseca ocijeniti podatke o maloj djeci.

U Engleskoj, širenje covida-19 među djecom potiče porast slučajeva u općoj populaciji i izaziva zabrinutost nekih znanstvenika zbog toga što se cjepiva u školama daju presporo.

item - id = 1136776
related id = 0 -> 1160252
related id = 1 -> 1160198
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 00:23