StoryEditorOCM
Svijetvažno upozorenje

Pfizer povlači serije lijekova za krvni tlak zbog povećane razine kancerogena! I to im nije prvi put

Piše PSD
23. travnja 2022. - 18:33

Farmaceutska kompanija Pfizer priopćila je da dobrovoljno povlači pet serija svojih tableta za krvni tlak Accupril nakon što je pronašla povišene razine potencijalnog agensa koji izaziva karcinom.

Proizvođač lijekova je rekao da nije upoznat ni sa kakvim izvještajima o neželjenim događajima u vezi s povučenim serijama, koje su distribuirane u SAD-u i Portoriku od prosinca 2019. do travnja 2022.

Pfizer Kanada je također opozvao sve serije od tri doze Accuprila nakon što je otkrio da je ista nečista supstanca iznad prihvatljive razine, prenosi N1.

Iz kompanije je rečeno da ne postoji neposredan rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lijek, u kojem je pronađen agens nitrozamin.

Nitrozamini su uobičajeni u vodi i hrani, ali izloženost iznad prihvatljivih razina tijekom dužeg vremenskog perioda može povećati rizik od karcinoma.

Pfizer je prošlog mjeseca također opozvao neke serije drugog lijeka za krvni tlak Accuretic i dvije odobrene jeftinije verzije zbog prisustva mogućeg kancerogena, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 18:28